Anja en Adri de Keijzer kennen Schiedam veel beter dankzij Ken Uw Stad

Algemeen
Anja en Adri de Keijzer zijn net te zien achter de cursist met het geruite overhemd. Rechts staat cursuscoördinator Dick Gelderblom en een paar meter naast hem Wim Snikkers, die de erepenning van de Historische Vereniging Schiedam kreeg.
Anja en Adri de Keijzer zijn net te zien achter de cursist met het geruite overhemd. Rechts staat cursuscoördinator Dick Gelderblom en een paar meter naast hem Wim Snikkers, die de erepenning van de Historische Vereniging Schiedam kreeg. (Foto: René Tournier)

Anja en Adrie de Keijzer wonen nog maar twee jaar in Schiedam, maar vooral de laatste maanden zijn ze er zeer veel over aan de weet gekomen. Ze volgden de twaalf lessen van de cursus Ken Uw Stad. Ze zijn er zeer enthousiast over.

Door Kor Kegel

“De cursus is een aanrader voor nieuwkomers, maar zeker ook voor Schiedammers. De cursisten krijgen een breed palet aan informatie, over de stadsontwikkeling en het gemeentebestuur, maar ook over religie, cultuur, gezondheidszorg, sociale zaken en het werk van de politie. Wij hebben er heel plezierige avonden aan beleefd. Extra leuk was dat we er nieuwe contacten opgedaan hebben”, zegt Anja de Keijzer.

Stoere molens

Ze woonden in Reeuwijk en daarvoor in Delft. Daardoor kenden ze de stad Schiedam al redelijk, ze wisten dat het een prachtige stad is met veel historie, fraaie monumenten en stoere molens. “De cursus heeft ons veel meer informatie verschaft. We volgden alle cursusavonden in de Voorhof van de Grote of Sint Janskerk, maar net zo leerzaam waren de stadswandelingen en de excursies naar de brandweerkazerne en het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder in Vlaardingen, Masamuda.”

Op het programma stond ook nog een beklimming van de kerktoren. Anja en Adri de Keijzer vinden dat de werkgroep Ken Uw Stad een pluim verdient. Ze hebben ook veel waardering voor de docenten, allen zeer deskundig op hun aandachtsgebied. 

Hun vrijstaande woning met grote tuin huis in Reeuwijk was niet levensloopbestendig. Het zoeken naar een geschikt appartement bracht ze naar Schiedam. “We hebben een goede keus gemaakt,” zegt Anja de Keijzer. “Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft de stad veel te bieden.”

Net als de andere 25 cursisten kregen ze het KUS-certificaat en een cadeautje. De werkgroep Ken Uw Stad is een werkgroep van de Historische Vereniging Schiedam en bestaat uit coördinator Dick Gelderblom, Antoine Lagrouw, Henk Lamphen, Reinard Maarleveld, Nico de Vries, Monique Baptist en Linda Tournier. Vanwege de coronacrisis en de lockdowns konden enkele lessen niet doorgaan, maar dat kon later worden ingehaald.

Oudste gebouw

De cursus bestaat sinds 2007 en werd sinds 2010 gehouden in De Wilgenburg, het zaaltje achter de Luduina Basiliek. Vanwege de anderhalve meter corona-afstand was De Wilgenburg te klein. Dick Gelderblom: “Gelukkig konden we een nieuwe locatie vinden in de Grote of Sint Janskerk, het grootste en oudste stenen gebouw van de stad Schiedam.”

De slotavond vond vorige week plaats in het gemeentearchief, waar archivaris Laurens Priester en archiviste Caroline Nieuwendijk een presentatie en een rondleiding hielden. De certificaten werden uitgereikt door Marianne Ames, die net een week eerder door Han van der Horst was opgevolgd als voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam. 

Zij reikte ook de erespeld van de vereniging uit aan Wim Snikkers, die jarenlang inleider van de cursus KUS is geweest en altijd het thema handel en nijverheid behandelde. Vanwege zijn leeftijd stopt hij hiermee en dat wilde de Historische Vereniging niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Andere docenten van KUS zijn Jurrien Moree (archeologische vondsten), Frans Griffioen (stedelijke ontwikkeling en bebouwing), Jef Jansen (stadsgeschiedenis en gemeentebestuur), Reinard Maarleveld (onderwijs), Antoine Lagrouw (cultuur en vermaak), Ronald Jaggie (sociale zaken en maatschappelijk werk), Lidwien Meijer (religie, levensbeschouwing en Liduina), Caroline Nieuwendijk (cultuurhistorie), Will van Wijk (sport en spel), Dick Gelderblom en Chiel Wilbrink (moord en brand ofwel openbare orde en veiligheid) en Teun Keuzenkamp (gezondheidszorg en ouderenzorg).