Proosje en Harr zijn allebei geridderd

Algemeen
De deken van het Jenevergilde, Willeke Vester, slaat Proosje tot ridder. Diens schepper Harr Wiegman staat ernaast als verse ridder van Het Gulden Glaasje.
De deken van het Jenevergilde, Willeke Vester, slaat Proosje tot ridder. Diens schepper Harr Wiegman staat ernaast als verse ridder van Het Gulden Glaasje. (Foto: Tijn Kemps)

Een standbeeld tot ridder geslagen? Deken Willeke Vester van het Schiedamsch Jenevergilde Het Gulden Glaasje kan het wel verklaren. “We willen hiermee het belang benadrukken van een beeldmerk voor het rijke jeneververleden van Schiedam,” zegt ze.

Door Kor Kegel

Het gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Cor Lamers en dat zegt iets, waar het Jenevergilde liefst zou zien dat Proosje de statuur krijgt van een Manneken Pis in Brussel of een Flipje van Tiel. Op de plek waar het beeld van Proosje staat, het Land van Belofte, kreeg Proosje zelfs een groene toga omgehuld. Dit ritueel is ontleend aan de intronisaties van commandeurs, ridders en gezellen van de Confrérie van de Hasseltse Jenever, het onvolprezen genootschap in de Vlaamse jeneverhoofdstad, waarmee Het Gulden Glaasje vriendschapsbanden heeft.

Waar Proosje de beelddrager en aanjager van het ‘trots zijn op Schiedam’ is, wilde het Schiedamsch Jenevergilde niet voorbijgaan aan diens geestelijk vader, Harr Wiegman. Ook de 71-jarige illustrator en striptekenaar, telg uit het kunstenaarsgeslacht Wiegman, werd tot ridder geslagen. “Jarenlang heeft Harr voor een grote distillateur in Schiedam etiketten ontworpen. In 2008 maakte Harr het etiket voor de vijfde vriendenfles van het Jenevermuseum. En in 2011 maakte hij in opdracht van Stichting Brandersfeesten een beeld van Proosje van Schiedam, die als stripfiguur al een mascotte was sinds het 700-jarig bestaan van de stad Schiedam in 1975.”

Het Schiedamse gilde, in november 2011 heropgericht door Frans Eikenbroek, telt nu 26 ridders en 35 gezellen. Er kwamen ditmaal zes gezellen bij: Diederik von Bönninghausen, Marco Spruit Bleeker, Rutger Vismans, Arij van Groenewegen, Yvet van Noordt; en Cees van Giezen.