Zoro Feigl bij nieuw werk in voorbereiding in zijn atelier.
Zoro Feigl bij nieuw werk in voorbereiding in zijn atelier. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Stedelijk Museum Schiedam heropent na renovatie van anderhalf jaar

Algemeen

Het Stedelijk Museum Schiedam viert komend voorjaar feest. Na een renovatie van anderhalf jaar, heropent het gebouw op zaterdag 14 mei. 

Op die dag zijn er vier verschillende tentoonstellingen, waaronder Zonvonkengesproei; een solo van Zoro Feigl, die met zijn speelse installaties uitpakt in de helft van het gebouw. In de andere vleugel hangen aanwinsten en oude bekenden in de tentoonstelling ‘Van Oerbeest tot rokende croissant’.

Ook opent het Panorama Schiedam, de eerste historische presentatie over de stad. In het souterrain kunnen bezoekers terecht in de Stadsgalerij, een nieuwe ruimte speciaal voor Schiedam. Bij de heropening hangen daar alle Schiedammers die als ‘plaatje’ meedoen aan de Buurtplaatjes, een project van kunstenaar Maarten Bel. Daar is ook het vernieuwde atelier te zien, een plek waar iedereen zelf aan het werk kan, al dan niet tijdens schoolbezoek. Nieuw is de kunst in het trappenhuis. Verschillende hedendaagse kunstenaars maakten daarvoor een werk in opdracht.

Educatieve vleugel

“Het is geweldig dat de gemeente het monument zo prachtig heeft gerenoveerd”, zegt museumdirecteur Anne de Haij. “Zelf besloten we bovendien het souterrain onder handen te nemen en in te richten als educatieve vleugel. We vinden het heel belangrijk dat mensen - kinderen én volwassenen - zelf aan de slag kunnen om kunst te maken.” De afgelopen anderhalf jaar maakte het museum op verschillende plekken in de stad pop-up tentoonstellingen. De Haij: “Dat was heel bijzonder maar er gaat natuurlijk niets boven ons eigen gebouw. Straks staat de deur van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis wagenwijd open en kan iedereen weer langskomen.”

Stralen

Wat straks vooral opvalt, is dat de zalen stralen als nooit tevoren, vervolgt ze. “Ze zijn volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe klimaat- en lichtinstallaties. Je hoort geen gebrom meer en ziet de werken mooi aangelicht. De tl-verlichting komt niet meer terug.” Daarnaast neemt het museum afscheid van de tocht in het museumcafé. Ook is de lift breder. Daarnaast zijn de trappenhuizen spectaculair vernieuwd. De ramen zijn zichtbaar gemaakt. Zes kunstenaars lieten hun kunstwerk achter in het trappenhuis: Jennifer Tee, Femmy Otten, Joana Schneider, Timo Demollin en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes. Demollin verwerkte een groot aantal deurknoppen van het Sint Jacobs Gasthuis in zijn installatie, in samenwerking met Schiedamse houtdraaiers.

Zonvonkengesproei

De linkervleugel van het gebouw is gereserveerd voor Zonvonkengesproei, de solo van Zoro Feigl, waar dingen gebeuren die voor het gevoel niet kunnen. Men ziet ‘vogels vliegen’, ‘draaiende watermassa’, ‘vuurvliegjes’, een golvende vloer en meer. Een installatie van vijftien meter lang en drie meter hoog ziet eruit als een soort ‘bewegende schilderijenwand’.

Paardje van Kethel

In het Panorama Schiedam zijn tien verhalen te vinden die belangrijk zijn voor de stad en vaak ook gaan over de geschiedenis van Nederland. Bezoekers kijken op dit ‘mooiste uitkijkpunt van Schiedam’ over de stad en kunnen ook door het panorama lopen. Ze maken een reis die meer dan 2.000 jaar geleden begint. Een avontuurlijke miniatuurwereld met sfeervol verlichte huisjes, waar gepraat en gelach te horen is.  Het panorama herbergt bijzondere historische voorwerpen die bol staan van de verhalen, waaronder het 2000-jaar oude Paardje van Kethel en de stadssleutels die voor keizer Napoleon zijn gemaakt.

Levende kunstenaars

Onder de titel ‘Van Oerbeest tot rokende croissant’ is kunst te vinden die het museum de afgelopen drie jaar verzamelde, samen met ‘oude bekenden’ in de museumcollectie. 

In de Stadsgalerij - een nieuwe plek voor de stad - vindt men alle Schiedammers die aan de Buurtplaatjes meedoen. Op een ronddraaiend kussentje vindt men ook het allerlaatste plaatje van de spaaractie in Schiedam-West/Zuid, Centrum, Nieuwland en Noord.

Met dank aan Gemeente Schiedam, VriendenLoterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, Provincie Zuid-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds, G. Ph. Verhage Stichting, Fonds 21, Hartenfonds, De Groot Fonds, SDAM.

Stadssleutels voor Napoleon in het Panorama Schiedam.
Afbeelding
Muziek maken is goed voor het kinderbrein Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Algemeen 27 jun, 14:23
Afbeelding
‘We kunnen de tweede klasse aan’ Algemeen 27 jun, 12:34
Afbeelding
HBSS onttroont Hermes DVS Algemeen 27 jun, 09:31
Afbeelding
Theatrale lezing over ‘krimp’ Algemeen 26 jun, 12:34
Afbeelding
Geert Mak opent tentoonstelling Levend Landschap Algemeen 26 jun, 10:01
Afbeelding
Foto van de week: Paartje lepelaars Algemeen 25 jun, 14:23
Afbeelding
‘Grote behoefte aan ontmoeting in buurten’ Algemeen 25 jun, 12:34
Afbeelding
Multisportkamp van Fitterkids onder professionele begeleiding Algemeen 24 jun, 14:23
Afbeelding
‘Panorama van Schiedam?’ volgens Roger Pluijm Algemeen 24 jun, 12:35
Afbeelding
PostNL pakketautomaat in Schiedam Algemeen 24 jun, 11:04
Afbeelding
Online hulp bij hoge energiekosten Algemeen 24 jun, 07:26
Afbeelding
Zomerconcert Sint Radboud in Kethel Algemeen 23 jun, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.