Lintje
Lintje (Foto: stockphoto)

Lintjesregen Schiedam 2022: Zestien Koninklijke onderscheidingen

26 apr, 12:06 Algemeen

Maar liefst 16 Schiedammers ontvingen afgelopen dinsdag in de Foyer van Theater aan de Schie een Koninklijke onderscheiding. Hieronder een beknopt overzicht van de activiteiten van de decorandi.

De heer Teun van Aken is al sinds 1986 nauw betrokken bij Excelsior ‘20. Hij bekleedde tal van functies, van bardienstmedewerker tot Prins Carnaval. Ook heel belangrijk was zijn lidmaatschap van het bestuur. Momenteel houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met onderhoudswerkzaamheden op het terrein. Die jarenlange trouwe inzet en voorbeeldfunctie voor andere vrijwilligers werd binnen de vereniging eerder al beloond met de titel ‘Lid van verdienste’. De heer Van Aaken wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Janet van Huisstede zet zich al vele jaren in voor de maatschappij. Dit doet zij op diverse vlakken. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat mevrouw Van Huisstede iemand is met een groot hart voor Schiedam. Zij zet zich in voor de promotie van de stad. Zij voelt zich bij tal van onderwerpen en activiteiten in de stad betrokken en altijd met een positieve inslag. Mevrouw Van Huisstede wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Aad van Elswijk zet zich al sinds 1990 vele uren per week onbezoldigd én bijzonder toegewijd in voor de St Mary’s Anglican Episcopal Church Rotterdam Delfshaven. Hij houdt zich bezig met een uiteenlopend palet van activiteiten en heeft daardoor ook echt een aantal compleet verschillende functies binnen deze kerkgemeenschap vervuld. Zo heeft hij al meer dan 20 jaar verschillende (bestuurs)functies bekleed (van klusjesman tot kerkvoogd). De heer Van Elswijk wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Aad Franken is al tientallen jaren vrijwilliger in diverse functies op verschillende terreinen. Zo is hij in 1990 begonnen als vrijwilliger bij de Buddy-vereniging Rotterdam. Daar heeft hij jarenlang ernstig zieke mensen en hun families ondersteund. Soortgelijke activiteiten heeft hij ook geruime tijd met veel inzet en compassie verricht voor Hospice de Vier Vogels. In diezelfde periode is hij begonnen met zijn vrijwilligerswerk bij Stichting de Schiedamse Molens, waar hij zich tot op de dag van vandaag nog steeds enthousiast voor inzet. De heer Franken wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Mohamed El Gharnatï zet zich al vele jaren vrijwillig in voor onder meer de multiculturele gemeenschap van Schiedam. Zo is hij ruim 20 jaar verbonden aan de Marokkaanse Islamitische Vereniging. Hier is hij ‘all-round’ inzetbaar. Hij helpt met koken, maakt schoon en is ook aanspreekpunt van diverse inwoners. Hij helpt ouderen met het invullen van lastige formulieren of helpt hen die slecht ter been zijn met het vervoer. De heer El Gharnatï wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Ria Hoekman zet zich vele decennia lang naast haar full-time baan onder andere als mantelzorger in. Zij stond en staat een buurman en familieleden bij. Van koken tot het naaien van kleding en van extra schoonmaken tot het regelen van de administratie. Zij doet het vol overgave, ondanks de fysieke en emotionele belasting. Ze zet zich ook in voor de Hervormde gemeente Delfshaven. Dit doet zij naast haar al drukke (vrijwillige) schema. Mevrouw Hoekman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Bep Holmer (Bep) heeft nadrukkelijk bijgedragen aan De Teerstoof. De Teerstoof was vele jaren lang een begrip in de theaterwereld en Schiedam. Mevrouw Holmer was onbezoldigd zeer betrokken bij de gang van zaken. Zij fungeerde als ‘theatermoeder’ voor heel veel artiesten. Veel later zeer bekende artiesten zijn ooit begonnen in De Teerstoof. Ook zorgde decoranda voor haar broer die het syndroom van Down had. Eveneens bijzonder is de inzet van mevrouw Holmer voor de Stichting Stolpersteine Schiedam. Mevrouw Holmer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Seref Karaaslan zet zich ruim in voor de maatschappij. Zo is hij bij zorginstelling Aafje al ruim 17 jaar actief. Bij de zorginstelling helpt hij niet alleen de bewoners, maar zorgt hij ook voor kennis over het belang van maatschappelijke inzet bij stagiaires. Naast dit alles zet decorandus zich vooral ook in voor de Stichting Muradiye, een religieuze organisatie die de eerste grote moskee in Schiedam heeft gerealiseerd. De heer Karaaslan wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Celal Abbas Koçak is al sinds de oprichting van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond (ACCR) actief als vrijwilliger. Het ACCR is de centrale locatie voor alle Alevieten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Niet alleen de Alevieten in Schiedam, maar in de hele regio Rijnmond hebben derhalve profijt van het ACCR, mede dankzij de grote inzet van de heer Koçak. Vanuit verschillende soorten (ondersteunende) commissies heeft hij het ACCR doen en zien groeien. Zo was/is hij lid van Raad van bestuur, de Geloofsraad, de Raad van Discipline, en de Raad van Toezicht. Ook is hij conciërge geweest. De heer Koçak wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Janna Kruijsifix-van Dommelen was actief als vrijwilliger in de zorg voor de Argos-groep bij zorginstelling DrieMaasStede. In 2020 was zij al ruim 29 jaar actief.Door de coronapandemie en haar kwetsbare leeftijd heeft zij haar activiteiten nu alsnog moeten neerleggen, maar voor haar trouwe inzet bij DrieMaasStede wordt zij alom geprezen Mevrouw Kruijsifix-van Dommelen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Hans van de Linde zet zich al decennia vrijwillig in voor de samenleving. In 1977 is hij begonnen als vrijwilliger bij Stichting Open Huis. Die stichting bestaat niet meer, maar vormde wel de basis voor het nog altijd succesvolle seniorenwelzijn in Schiedam. Enige jaren later werd hij ook penningmeester van Scouting Tono. Zijn financiële kennis helpt ook bij zijn vrijwillige inzet bij Sportclub Neptunus. Ook draagt hij bij aan de cultuurhistorie van Schiedam door zich in te zetten voor (de Vrienden van) het Jenevermuseum én als bestuurslid van het eraan gelieerde Jenevergilde. De heer Van de Linde wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Koos van Noordt is vrijwillig actief op diverse terreinen van de samenleving. Zo zet hij zich in voor de parochianen van de Jacobuskerk. Bij die kerk is de heer Van Noordt een zeer betrokken parochiaan en vrijwilliger. Naast zijn inzet voor de kerk is hij actief op andere terreinen zoals gehandicaptenzorg (als collectant voor Handicap.nl waarvoor hij al sinds 1978 collecteert) en op het welzijnsgebied (hij verzorgt de dieren uit het dierenpark van de verpleeg- en verzorgingstehuis DrieMaasStede). Dit dierenpark zorgt voor ontspanning en vermaak van de bewoners. De heer Van Noordt wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Rob Poels is al sinds 1969 vrijwillig actief. Zijn inzet is divers: hij is actief in de muziekwereld, bij sportverenigingen en bij het kerkelijk leven. En dat lange tijd naast een drukke baan als directeur van een basisschool; na zijn pensionering is hij op dit vrijwilligerspad doorgegaan. De heer Poels wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Theo Reijman zet zich al decennia lang op vele fronten op vrijwillige basis in. De ‘vrijwilligerscarrière’ van de heer Reijman begon, ondanks dat hij een drukke baan bij de gemeente Schiedam had, in 1988. Hij was onder andere voorzitter van mannenkoor Don Bosco. Niet veel later zette hij zich in voor PCI (de parochiële charitatieve instelling). Zo ook bij de Restauratiecommissie van de Jacobuskerk in Schiedam-Kethel. Hij richtte zelfs een speciaal restaurant op in de parochie waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in konden werken. De heer Reijman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De verdiensten van de heer Pieter Sonneveld zijn even indrukwekkend als uitvoerig. Hij zet zich zowel betaald als vrijwillig volledig in voor zijn vakgebied. Dit resulteert erin dat hij een wereldwijd vermaarde hoogleraar/professor is. Van zijn expertise wordt zowel in Nederland als de rest van de wereld gebruik gemaakt. De heer Sonneveld is gespecialiseerd in patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hematologie, in het bijzonder het multiple myeloom (een kanker van plasmacellen). De heer Sonneveld wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Hans Stout is al sinds 1977 actief in de sportwereld, de lokale politiek en op recreatief en culinair gebied. Ook zet(te) hij zich bestuurlijk in voor ondernemers en is hij actief in de kerkelijke wereld. Op dit moment is hij nog actief als bestuurslid voor de Vrienden van de Liduina Basiliek, een bowlingvereniging en culinair Zeeland. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de voetbalclub Fortuna Vlaardingen. De heer Stout wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Afbeelding
Jeu de boules-toernooi voor het goede doel bij Rotaryclub op 28 mei Algemeen 26 mei, 10:10
Afbeelding
Stolpersteine voor joodse Schiedammers Algemeen 26 mei, 08:23
Afbeelding
‘t Hoefijzer start kledinglijn ‘t Hoef: uitgaan in de kleren van je stamcafé Algemeen 25 mei, 16:16
Afbeelding
Tramlijn 21 moet geen buslijn worden Algemeen 25 mei, 14:23
Afbeelding
Liduinaprocessie vanuit de basiliek maakte zondag op velen indruk in Schiedam Algemeen 25 mei, 12:34
Afbeelding
Burgerinitiatief levert pumptrack op Algemeen 25 mei, 11:13
Afbeelding
Wanneer is jouw wijk in Schiedam aan de beurt voor een ‘Wijken Welkom’-feestje? Algemeen 25 mei, 06:30
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: ‘Wat een week achter de rug’ Algemeen 24 mei, 23:16
Afbeelding
Gekantelde vrachtwagen zorgt voor afsluiting A20 Algemeen 24 mei, 13:48
Afbeelding
Excelsior’20 verliest nipt Algemeen 23 mei, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 23 mei, 12:34
Afbeelding
Varend Corso Westland 2022: dit is wat we weten Algemeen 23 mei, 10:05
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 09:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.