Kier naar college VVD en links blok

Algemeen
Fahid Minhas verkent deze week de mogelijkheden. Hij was wethouder, voordat hij naar de Tweede Kamer vertrok.
Fahid Minhas verkent deze week de mogelijkheden. Hij was wethouder, voordat hij naar de Tweede Kamer vertrok. (Foto: Jan van der Ploeg)

Met de aanwijzing van Fahid Minhas tot verkenner heeft DENK de deur op een kier gezet naar een college van burgemeester en wethouders, dat gedragen wordt door de VVD en het blok van vier linkse partijen. Die samenwerking van VVD en links lag niet voor de hand, maar nu DENK niet een verkenner uit eigen gelederen op pad laat gaan, kan dat als een uiterst diplomatieke handreiking worden gezien.

Door Kor Kegel

Fahid Minhas was wethouder in Schiedam en is nu Tweede Kamerlid voor de VVD. “Hij neemt deze taak op ons verzoek op zich,” zegt DENK-fractievoorzitter Dogukan Ergin. “Wij zijn direct op zoek gegaan naar een verkenner die Schiedam goed kent en de politieke impasse kan doorbreken. We hebben niet per se gekeken naar politieke kleur, maar naar de geschiktheid van de verkenner.”

Fahid Minhas is deze week al begonnen met zijn gesprekken met de politieke partijen in de Schiedamse gemeenteraad. Na zijn advies wordt een bijzondere raadsvergadering uitgeschreven. Hij vindt het eervol dat hij een steentje mag bijdragen aan de totstandkoming van de nieuwe coalitie: “Schiedam verdient snel een stabiel stadsbestuur.”

Fahid Minhas was vier jaar tegelijk met Nathalie Gouweleeuw wethouder in Schiedam. Hij volgt haar nu op als verkenner naar de mogelijkheden van een nieuwe coalitie. Haar advies om een nieuw college te doen bestaan uit wethouders van de VVD, DENK, Progressief Schiedam, D66 en Alles voor Schiedam werd door een fikse raadsmeerderheid afgewezen. Na de VVD is het aan de op één na grootste fractie in de gemeenteraad om die verkenner aan te wijzen. Dat is DENK. De partij heeft zich verbonden aan het Progressief Initiatief Schiedam (PIS). Hierbij hebben DENK, Progressief Schiedam, de PvdA en GroenLinks afgesproken dat ze gezamenlijk tot het college toetreden en anders niet. Daarmee vormen de vier partijen een machtsfactor van betekenis, want gezamenlijk hebben ze 15 van de 35 zetels in de Schiedamse gemeenteraad.

Het afgewezen advies van verkenner Gouweleeuw viel op door het kleurenpalet. Alle politieke smaken van links tot rechts kwamen erin voor. Een college op basis van VVD, DENK, PS, D66 en AvS zou echter berusten op 18 zetels en dat is de krapste meerderheid. Het blok van DENK, PS, PvdA en GL zal ook moeite moeten doen om aan een overtuigende meerderheid te komen. Dat zou direct lukken met de VVD (zes zetels).