Terugblik: Stralende Lintjesregen in Schiedam

Algemeen
Burgemeester Lamers speldt het lintje op de revers van mevrouw Jana Kruijsifix-van Dommelen
Burgemeester Lamers speldt het lintje op de revers van mevrouw Jana Kruijsifix-van Dommelen (Foto: Marius Schinkel)

In de foyer van Theater aan de Schie kregen zestien Schiedammers dit jaar een lintje voor hun buitengewone, vrijwillige inzet voor de maatschappij. Burgemeester Cor Lamers speldde de dag voor Koningsdag bij veertien personen het kleinood op de revers. Twee decorandi waren niet aanwezig. Zij krijgen op een later tijdstip de versierselen opgespeld.

Door Kathy Huitema

Mevrouw Jana Kruijsifix–van Dommelen stond stralend onder de Lintjesregen. Met haar 93 jaar is zij de oudste gedecoreerde dame in Schiedam ooit. Ze kreeg de versierselen opgespeld vanwege haar grote inzet voor Argos Zorggroep DrieMaasStede. Mevrouw Kruijsifix begon samen met haar man Dirk in 1991 met het vrijwilligerswerk in DrieMaasStede. Helaas overleed haar echtgenoot in 2007, maar mevrouw zette het vrijwilligerswerk voort. Misschien zou ze dat nog steeds wel doen. Ware het niet dat ze hier door de coronacrisis noodgedwongen mee moest stoppen.

Met haar inmiddels hoge leeftijd behoorde ze immers tot de groep zeer kwetsbaren. Aanvankelijk wilde zij na de crisis weer aan de slag gaan in DrieMaasStede maar dat is niet meer gelukt. Meer dan dertig jaar stak ze met toewijding en plezier op een liefdevolle manier haar handen vrijwillig uit de mouwen.

Dat ontging kleindochter Nicole Vermeulen niet. Ze vroeg een lintje aan voor ‘oma Jannie’ en dat is zelfs onze Koning niet ontgaan. Het heeft daarom Zijne Majesteit behaagd Mevrouw Kruijsifix-van Dommelen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mooi resultaat

“Zestien te decoreren personen is een mooi resultaat”, zegt de burgemeester. “Er wordt van uitgegaan dat er ieder jaar per 10.000 inwoners twee mensen een lintje zouden kunnen ontvangen. Dat komt in Schiedam uit op zestien tot achttien personen.” Burgemeester Lamers is bijzonder trots op dit resultaat.

Aanvragen lintje

Het aanvragen van een lintje voor iemand moet vanuit de maatschappij komen. Daarom prijst de burgemeester ook altijd iedereen die het initiatief neemt om iemand voor te dragen. Dat is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt.

Er is een lange, intensieve weg te gaan voordat uiteindelijk de Koning beslist of iemand benoemd wordt. Schiedammers die iemand willen voordragen voor een lintje kunnen kijken op de website www.lintjes.nl/voordragen en start met het invullen en verzenden van de vragenlijst.