Metin Çelik informateur van college met VVD, DENK, PS, PvdA en D66

Algemeen
Metin Celik.
Metin Celik. (Foto: gemeente Schiedam)

Opvallende keuze. Op advies van DENK wordt Metin Çelik aangesteld als informateur van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Schiedam. Metin Çelik was ooit wijkagent in Schiedam en kent de stad goed.

Door Kor Kegel

Zelf was hij vanaf 1998 twaalf jaar een uitstekend gemeenteraadslid voor de PvdA in Rotterdam. Daarna kwam hij in de Tweede Kamer. In 2018 verliet hij de PvdA en stapte Metin Çelik over naar DENK. Voor deze partij zit hij sinds 2019 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Naast zijn ruime politieke ervaring heeft hij managementervaring opgedaan bij de Nationale Politie.
Als informateur krijgt Metin Çelik de opdracht van de Schiedamse gemeenteraad om uitvoering te geven aan het advies van verkenner Fahid Minhas, dat een coalitie van VVD, DENK, Progressief Schiedam, PvdA en D66 het meest kansrijk noemt. De gemeenteraad stemde daar eind vorige week mee in. Metin Çelik zal op zeer korte termijn gesprekken starten met de beoogde coalitiepartners om tot een akkoord te komen. In dat akkoord komt ook te staan wie de nieuwe wethouders worden.

Vereerd
Çelik liet maandag weten zeer vereerd te zijn “om met deze mooie opdracht in een fantastische gemeente aan de slag te gaan. ”DENK-fractievoorzitter Dogukan Ergin is blij dat de coalitieonderhandelingen gaan plaatsvinden onder leiding van een ervaren politicus die Schiedam goed kent. “Ik heb er het volste vertrouwen in.” DENK komt daarmee opnieuw met een opvallende voordracht. Het was eerder al bijzonder dat DENK een VVD’er vroeg om verkenner te worden, oud-wethouder en Tweede Kamerlid Fahid Minhas. Het leverde DENK een compliment op van Schiedams burgemeester Cor Lamers. “DENK had de durf om niet iemand uit eigen gelederen naar voren te schuiven als verkenner. Ik wil DENK danken voor deze risicovolle stap.” De burgemeester noemt het ‘uniek in Nederland’ dat DENK het voortouw in een formatie neemt.

Progressief
Het advies van verkenner Fahid Minhas dat vorige week door de gemeenteraad omarmd werd, week in één opzicht af van het eerdere, afgewezen advies van VVD-verkenner Nathalie Gouweeuw. In het eerdere advies was Alles voor Schiedam aanbevolen als coalitiepartner. De nieuwe partij had bij de verkiezingen twee zetels gehaald. Minhas heeft in zijn advies Alles voor Schiedam ingeruild voor de PvdA, die ook winst geboekt had. Daarmee krijgt het college een progressiever karakter en dat was voor de raad aanvaardbaar. In de woorden van Dogukan Ergin: “Kiezen we voor een ideale coalitie of voor een reële en stabiele coalitie? ”Ideaal was voor hem een coalitie met het progressieve ‘motorblok’ van DENK, Progressief Schiedam, de PvdA en GroenLinks. Maar daar had de VVD een veto over uitgesproken: te links.

Begrip
In het advies van Minhas was GroenLinks uit de boot gevallen - net als in het eerdere advies van Nathalie Gouweleeuw. Yorick Haan, fractievoorzitter van GroenLinks, voelde teleurstelling dat de derde partij in grootte in Schiedam niet aan de coalitie mag meedoen. Maar hij kon er begrip voor opbrengen. “De stad moet bestuurd worden”, zei Yorick Haan. “We slikken het zuur snel in en gaan aan slag om Schiedam rechtvaardiger en slagvaardiger te maken.” Dat de coalitie linkser wordt dan in het advies van Gouweleeuw was voor hem een pluspunt. “Van ons valt constructieve oppositie te verwachten, niet tegenstemmen om het tegenstemmen. ”Volgens Monique Rotteveel (Lokaal Onafhankelijk Schiedam) wordt het bestuur te links. “De VVD kan wel eens het ondergeschoven kindje worden in de coalitie.” Ze vond het opmerkelijk dat de VVD, die zich veel tegen DENK afzette, nu bereid is met die partij samen te werken.