Dat bedankje van het AOV heeft Catelijne niet bereikt

Algemeen
V.l.n.r.: Anette Kooij-Leermakers (secretaris), Wulfert (Wulf) van den Eshof (voorzitter) en Burgina (Gieneke) Swemmelaar-van ’t Geloof (penningmeester).
V.l.n.r.: Anette Kooij-Leermakers (secretaris), Wulfert (Wulf) van den Eshof (voorzitter) en Burgina (Gieneke) Swemmelaar-van ’t Geloof (penningmeester). (Foto: )

Ze is verbaasd dat de dankbetuiging van het nieuwe AOV-bestuur haar niet persoonlijk bereikt heeft. Catelijne de Groot moest het uit de media vernemen.

Door Kor Kegel

Maar ze zit er niet mee. Als afgetreden voorzitter van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) in Schiedam zal ze ingaan op het verzoek van tijdelijk partijadviseur Renk Ruijter om bij de Kamer van Koophandel de oude bestuursleden uit te schrijven en de nieuwe in te schrijven. De nieuwe zijn voorzitter Wulf van den Eshof, secretaris Anette Kooij-Leermakers en penningmeester Gieneke Swemmelaar-van ‘t Geloof. De leden van het AOV hebben vorige week ingestemd met deze benoemingen.

Er was een nieuw bestuur nodig, toen kort na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart het zittende bestuur met onmiddellijke ingang aftrad. Catelijne de Groot, Peter Keus en Miranda de Koster legden hun functies neer, omdat ze vonden dat Catelijne de Groot gepasseerd werd. Ze is oud-wethouder en zat twintig jaar voor het AOV in de Schiedamse gemeenteraad. Omdat het AOV bij de verkiezingen twee zetels verloor, haalde Catelijne de Groot als nummer drie geen zetel.

Maar de echte teleurstelling was er toen een intern AOV-beraad ertoe leidde dat Renk Ruijter de wethouderskandidaat zou zijn, indien het AOV zou deelnemen aan het nieuwe college, en dat Hans Rietkerken opvolgend raadslid zou zijn. Dat kon helemaal niet, zei het oude bestuur, want wettelijk zou De Groot voorgaan. Ondanks dit conflict kwam het nieuwe bestuur met een dankbetuiging aan de oprichter van de partij: “Catelijne heeft sinds 1994 diverse rollen ingevuld voor het AOV Schiedam. Eerst heeft zij lange tijd als raadslid de belangen behartigd van het AOV Schiedam, vervolgens een korte periode als wethouder en tot slot als voorzitter van de vereniging.

De Groot draagt ook professioneel bij aan een geruisloze overdracht van alle benodigde formele zaken”, aldus de verklaring van het nieuwe bestuur. Met dat laatste wordt bedoeld dat de partijoprichter bereid is de formaliteiten bij de KvK te regelen. Logisch, vindt De Groot. De bijzondere ledenvergadering was op verzoek van het oude bestuur uitgeschreven. Dan werk je ook mee aan de uitkomst. Het bevreemdt haar niet dat veel leden uit verontwaardiging hun lidmaatschap hebben opgezegd. Ze neemt het Renk Ruijter niet kwalijk dat hij inging op het verzoek van fractievoorzitter Cock de Jong om wethouderskandidaat te zijn. “Hem was verteld dat ik niet wilde,” zegt ze. “Hij wist niet dat er niets met mij was overlegd, noch met de andere bestuursleden.” Ze vindt het raar dat het AOV-bestuur iets over haar gepubliceerd heeft zonder haar persoonlijk in kennis te stellen.