Wiltonmuseum is nog niet af - en vluchtelingen zijn nog altijd onderweg

Algemeen
Het Wiltonmuseum is nog op zoek naar veel materiaal dat aan de werf herinnert. Dit servies bevat ook het WF-logo.
Het Wiltonmuseum is nog op zoek naar veel materiaal dat aan de werf herinnert. Dit servies bevat ook het WF-logo. (Foto: PR)

Veel te zien en te doen. Behalve de heropening van het Stedelijk Museum Schiedam is er zaterdag nog een opening: van het Wiltonmuseum. En morgen is er een bijzondere tentoonstelling in het stadskantoor, die door de burgemeester wordt geopend.

Door Kor Kegel

Het Wiltonmuseum is eigenlijk helemaal nog niet af, maar museumbeheerder Ad van Beek heeft overwogen dat er nu nog veel oud-werknemers van Wilton-Fijenoord in leven zijn en dat er grote interesse zal zijn. Zo veel interesse, dat er bij de opening zaterdag alleen plek is voor genodigden, allen oud-werknemers.

Ad van Beek is er zelf een en had ook familie bij WF. Hij is een verwoed verzamelaar van gereedschap en artikelen die met de roemruchte Schiedamse dok- en scheepswerfmaatschappij te maken hebben. Toen Damen de werf had overgenomen en veel spullen opruimde, kon Ad van Beek dankzij een schroothandelaar aan veel gereedschap komen. Verder verzamelt hij alles waar WF op staat, van enveloppes tot relatiegeschenken. Wilton-Feijenoord was de werf die het meest van alle werven aan relatiegeschenken deed en het museum kan er flink wat van laten zien. 

Het museum is gehuisvest op het fraaie complex van de Wilton Automobiel Club (WAC) aan de Admiraal De Ruyterstraat 22 in Schiedam. Van de gemeente begreep de WAC dat het niet de bedoeling is op een bedrijventerrein een museum te stichten, maar de leden die er aan hun auto komen sleutelen en de auto door de wasstraat halen hebben er geen enkele last van en waarom zou de accommodatie niet een extra attractieve waarde mogen hebben?

Noodopvang

Morgenmiddag opent burgemeester Cor Lamers om 15.00 uur de expositie ‘Halte Schiedam’ in het Klant Contact Centrum aan het Stadserf. De expositie gaat over de vluchtelingen die van december tot woensdag 20 april noodopvang vonden in een schip in de Buitenhaven. Op die woensdag moesten zij hun weg vervolgen, zonder enig vooruitzicht te hebben op wat hen te wachten staat. In ‘Halte Schiedam’ vertellen ze waar vandaan komen, de weg die ze hebben afgelegd en wat ze in Nederland zoeken. Een aantal vluchtelingen zal bij de opening van de expositie aanwezig zijn.

‘Halte Schiedam’ is een rondreizende tentoonstelling, gemaakt door Stichting Inclusia. Deze stichting zorgt voor begeleiding en activiteiten bij verschillende noodopvanglocaties in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. ‘Halte Schiedam’ is uitgevoerd door Houman Ismail Nia en Juan Heinsohn Huala van stichting Zona Franca.

In de tentoonstelling worden de verhalen geïllustreerd met foto’s van ’thuis’ en foto’s van hun lange reis naar Europa en naar Nederland. De vluchtelingen hebben een lange weg afgelegd op zoek naar vrede, veiligheid en een menselijke ruimte om hun leven weer op te bouwen. Schiedam was voor de groep een tussenstop op een lange weg. De geportretteerde asielzoekers hebben willen meewerken aan een helder beeld van de situatie, opdat een vriendelijker ontvangst mogelijk wordt van mensen die niet voor niets op de vlucht zijn. De expositie in het stadskantoor is tot donderdag 2 juni te zien.

De vluchtelingen moesten na verblijf in Schiedam weer elders hun heil zoeken.