Seizoensafsluiting ‘t Huis te Poort: eerbetoon aan Italiaanse meester

Algemeen
Vijfkoppige ensemble Radio Antiqua.
Vijfkoppige ensemble Radio Antiqua. (Foto: PR)

Na artistieke uitstapjes naar het muziektheater en de muziek van de 20e eeuw, sluit ‘t Huis te Poort het seizoen 21-22 af met authentieke oude muziek: een eerbetoon aan de vergeten Italiaanse meester Platti, uitgevoerd door het internationale vijfkoppige ensemble Radio Antiqua.

De Italiaanse componist Giovanni Benedetto Platti (1697-1763) groeide op in de Venetiaanse muziekscene en was ongetwijfeld vertrouwd met de muziek van Vivaldi, Lotti en Albinoni, mogelijk zelfs zijn leermeesters. Zijn kennis en ervaring nam hij mee naar Duitsland. Aan het hof van Würzburg was hij, zo blijkt uit een lijst uit 1730, de bestbetaalde musicus. Zijn tijdgenoot Bach, op dat moment werkzaam als cantor in Leipzig, zal het aanmerkelijk minder breed gehad hebben. Platti was zeer vooruitstrevend. Maar waar de andere genoemde namen een ereplaats in de muziekgeschiedenis kregen, raakte Platti vergeten. Ten onrechte, zo mag blijken uit de schitterende cd-opname die het internationale ensemble Radio Antiqua maakte van zijn muziek.

Na diverse keren uitstel door de coronacrisis, kan er op 27 mei in ’t Huis te Poort ook live van deze muziek worden genoten. Geheel terecht staat Platti weer in de schijnwerpers. Een concert om naar uit te kijken.

Met Lucia Giraudo, viool, Isabel Favilla, fagot, Petr Hamouz, cello, Giulio Quirici, theorbe en Claudio Ribeiro, klavecimbel. Een voorproefje van de muziek is te horen op https://www.youtube.com/watch?v=SUc75R2JGak&t=36s.

Het concert vindt plaats op vrijdag 27 mei om 20.15 in ‘t Huis te Poort aan de Dam 28-30 in Schiedam. Meer info: www.thuistepoort.nl. Reserveren e-mail naar: advanderkouwe@gmail.com, onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de e-mailbevestiging) of contant voor aanvang van het concert.