Het atelier van Herman van Veen is van zichzelf al een kunstwerk.
Het atelier van Herman van Veen is van zichzelf al een kunstwerk. (Foto: Dirk Pauwels)

Herman van Veen brengt ode aan moeders in de Grote Kerk in Schiedam

Algemeen

Herman van Veen is in Schiedam. Dinsdagavond stond hij live op het programma en zijn recente schilderijen hangen tot zondag 3 juli in de Grote Kerk. De veelzijdige podiumkunstenaar, schrijver, acteur en componist is namelijk ook een verdienstelijk kunstschilder.

Door Kor Kegel

De tentoonstelling ‘Moeders’ is een organisatie van Harlekijn Holland en het Herman van Veen Arts Center in samenwerking met Art Gallery Voûte in Schiedam. Er zijn dertig nieuwe werken van de 77-jarige Herman van Veen te zien, klein en groot. Het is een kleurrijk palet, waarmee Herman van Veen een ode brengt aan moeders in het algemeen, aan moeder Maria en aan de zee, ook een moeder van het leven. Gisteravond was de officiële opening.

Hoe komt Herman van Veen met een expositie in de Grote Kerk van Schiedam terecht? Dat heeft een kleine voorgeschiedenis. In 2016 organiseerde Art Gallery Voûte een Holland Art Exhibition in de Dutch Church in het historische hart van Londen. Edwin Voûte wilde daar ook schilderijen van Herman van Veen tentoonstellen, omdat de cabaretier-zanger daar eens opgetreden had. Edwin en Herman kenden elkaar sinds 2014.

Het bleek echter te kort dag om werk naar Engeland over te brengen. De afspraak werd gemaakt dat Edwin een solo-expositie van Herman in Nederland zou organiseren. Als Schiedamse kunsthandelaar organiseert Edwin Voûte wel vaker tentoonstellingen in de kerk aan de Lange Kerkstraat 37, dus die locatie lag al gauw voor de hand en Herman bezocht de kerk in 2019. Hij was onder de indruk, niet alleen van het gebouw, maar ook van de bijzondere historie van Schiedam.

De bedoeling was om er in 2020 te exposeren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Na twee jaar wachten kon het er eindelijk van komen. Iedereen kent Herman van Veen als theaterfiguur en het is interessant of zijn talrijke fans ook op zijn schilderijen af komen. 

Intens

Hij is na de dood van zijn ouders gaan schilderen. Kleurrijk en abstract. Hij heeft een stevig ‘handschrift’ en hij schildert net zo intens als hij zingt en speelt. Zijn werk was te zien in Utrecht, Tytsjerk en Leeuwarden en in het buitenland onder meer in Parijs, Kaapstad, Brugge en Antwerpen, Wenen en Stralsund, daar samen met even kleurrijk werk van Friedensreich Hundertwasser (1928-2000).

Herman van Veen maakte op 20-jarige leeftijd zijn theaterdebuut. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen meer dan honderdtachtig cd’s, tachtig boeken en vijfhonderd schilderijen. Daarnaast zet hij zich in voor vrede, veiligheid en verbondenheid. Hij is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en kreeg vele onderscheidingen, onder andere in Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Hij heeft een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en tot en met zondag 3 juli te zien. De Grote Kerk is open op dinsdag en woensdag van 12.00 tot 16.00 uur, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De tijdens deze expositie tentoongestelde schilderijen zijn te koop via Edwin en Annemarie Voûte, 06-51922582 en edwin@artgalleryvoute.com 

Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 09:00
Afbeelding
Burenraad Shell steunt de VoorleesExpress Algemeen 23 jun, 07:34
Afbeelding
Veel huisartsen sluiten praktijk op 1 juli Algemeen 22 jun, 15:55
Afbeelding
Schiedam gaat als enige stad in Nederland voor de Global Goals for Cities Algemeen 22 jun, 14:23
Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 22 jun, 13:13
Afbeelding
Drie oppositiepartijen verbijsterd: college slaat geld af voor minima Algemeen 22 jun, 12:34
Afbeelding
CDA en Alles voor Schiedam zijn erbij Algemeen 22 jun, 10:33
Afbeelding
Feest voor 60-jaar-gehuwden in Foyer van theater Algemeen 22 jun, 08:14
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: Feest voor de 60-jarige huwelijken Algemeen 21 jun, 16:23
Afbeelding
Wajang Foxtrot in Jenevermuseum Algemeen 21 jun, 16:08
Afbeelding
Natuurcentrum Harre Wegh heeft nu ook een openluchtlokaal Algemeen 21 jun, 15:15
Afbeelding
Fotoserie van O13 en O15 toernooi vv Kethel Spaland Algemeen 21 jun, 14:09
Afbeelding
Terugblik: O8, O9 en O11 toernooi vv Kethel Spaland Algemeen 21 jun, 13:56
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.