Familie Wilton bij Wiltonmuseum

Algemeen
Familieleden van Bart Wilton zijn groos dat Schiedam een Wiltonmuseum gekregen heeft.
Familieleden van Bart Wilton zijn groos dat Schiedam een Wiltonmuseum gekregen heeft. (Foto: John van Gestel)

De Wilton Automobiel Club (WAC) kreeg dat toch maar mooi voor elkaar. Veel familieleden van Bart Wilton waren zaterdag aanwezig bij de officiële opening van het Wiltonmuseum, gevestigd op het WAC-terrein aan de Admiraal De Ruyterstraat.

Door Kor Kegel

Geen hotemetoten, geen champagne, maar een opening met een volks karakter. Biertje, colaatje, chippie. Wel een opgetogen openingswoord van Liesbeth Waals-Wilton, die grote waardering uitsprak voor de moeite die Wiltonverzamelaar Ad van Beek zich getroost heeft om veel objecten bijeen te brengen die met de voormalige dok- en scheepswerfmaatschappij Wilton-Fijenoord (WF) te maken hebben. Na een luid applaus knipte ze het lint door en konden de aanwezigen een kijkje nemen in het Wiltonmuseum. Eigenlijk een museum in opbouw, want beheerder Ad van Beek is nog bezig met het bemachtigen van meer voorwerpen die een aan WF gewijd museum zouden verrijken.

Liesbeth Waals-Wilton is dochter van ir. Bartel Wilton (1913-1982), de laatste directeur van de toen nog zelfstandige werf. Veertig jaar geleden gestorven, en zaterdag zou hij jarig geweest zijn. Het was een bijzondere dag voor de familie Wilton, die in zekere zin groter is dan de bloedverwanten, want “hebben wij niet allemaal iets van Wilton in ons DNA?” sprak dochter Liesbeth tot de verzamelde oud-werknemers. Ze herinnerde aan de bijnaam die haar vader had, Rooie Bart, want hij was een directeur met zorg en oog voor zijn medewerkers en hun maatschappelijke positie. Ze zei trots te zijn op wat Ad van Beek voor elkaar gekregen heeft.

Deze was op zijn beurt trots, toen hij een wimpel kreeg van Herman Wilton, neef van Liesbeth. Een bijzondere wimpel. Daarmee gingen ‘werkjagers’ van WF in een boot de Nieuwe Maas op om arbeidskrachten te rekruteren en bij wijze van spreken voor het oog van de concurrent weg te halen. Dat konden bijvoorbeeld Gusto of de RDM zijn.

Het Wiltonmuseum zal zeker een trekpleister worden voor oud-werknemers. En wie weet houdt de WAC er nieuwe leden aan over. Dat verdient de club wel, want waar vind je nog een plek waar je aan je auto kunt sleutelen zonder dat je de straat besmeurt met olievlekken (denk eens aan de Mariastraat en Stationsstraat van vroeger) en waar je de auto door de wasstraat kunt halen, waarna je een lekker potje kunt kaarten met andere leden van de vereniging? 

1929-1988

Wilton-Fijenoord is opgericht in 1929 in Rotterdam en concentreerde alle activiteiten in 1935 in Schiedam. Van 1971 tot 1983 was het onderdeel van het Rijn-Schelde-Verolme-concern. De scheepsnieuwbouw werd in 1988 gesloten. De reparatieafdeling van WF is als Damen Shiprepair & Conversion onderdeel van Damen Shipyards Group.