Wanneer is jouw wijk in Schiedam aan de beurt voor een ‘Wijken Welkom’-feestje?

Algemeen
V.l.n.r.: Mitso met Kellan en Ziva, Lyalynn, Antonia, Remey en Kerem met hun gouden ticket bij het Stedelijk Museum Schiedam.
V.l.n.r.: Mitso met Kellan en Ziva, Lyalynn, Antonia, Remey en Kerem met hun gouden ticket bij het Stedelijk Museum Schiedam. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Er kwamen enorm veel mensen naar het openingsweekend van het Stedelijk Museum Schiedam van 14 en 15 mei. “Daar zijn we hartstikke trots op maar we weten dat veel Schiedammers er niet waren”, zegt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. 

“Ze hebben misschien geen idee dat er een museum in hun stad is, waar dat staat en wat er te zien en doen is. Of ze denken dat het niet iets voor hen is.” Nu het gebouw er zo mooi uitziet, grijpt het museum de kans om ook die Schiedammers welkom te heten. Onder de titel Wijken Welkom zijn er de komende maanden zes gratis buurtfeesten, telkens voor een andere wijk. “Op zo’n avond kun je van alles doen”, vult museumdirecteur Anne de Haij aan. 

“Het voelt waarschijnlijk als een soort schoolreisje maar dan met je familie en de buurt.” Op 10 juni 2022 is de aftrap met Wijken Welkom-Oost.

Gouden ticket

“We verzamelen om 18.30 uur bij Wijkhuis Oost en lopen samen met saxofonist Donald Simoen naar het museum. Daar kun je genieten van kleine hapjes van Snackbar de Pinguïn, drankjes, muziek en meer. Ben je slecht ter been, dan halen we je op met de bus. Kom je liever zelf naar het museum, dan kan dat ook. 

Soort schoolreisje voor alle Schiedammers

De avond duurt van 19.00 tot en met 21.00 uur. We hebben gouden tickets met praktische gegevens als wanneer en hoe laat de Wijken Welkom-Oost begint”, vertelt Theuns.

Geen kaartje nodig

“Zonder kaartje heb je ook toegang, maar via het uitdelen van de tickets kunnen we tellen hoeveel mensen er ongeveer komen.” Vooraf aanmelden is wenselijk, via dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl of Edward Sparreboom (esparreboom@dock.nl). Deelnemers kunnen zich ook opgeven bij de balie van Wijkhuis Oost. Wie slecht ter been is en opgehaald wil worden, moet dit zeker doorgeven. Theuns: “Dan zorgen we dat er genoeg busplekken zijn.”

Bewegende vloer

Mensen kunnen deze avond rondgeleid worden door het gebouw of zelf rondlopen. Alle bijna vijfhonderd Schiedammers die meedoen aan de Schiedamse spaaractie ‘Buurtplaatjes’ zijn te zien in een tentoonstelling. Bij de Buurtplaatjes sparen Schiedammers hun buren in een stickerboek, net als bij de voetbalplaatjes. Kunstenaar Maarten Bel die dit bedacht is er ook. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de stad, kan een kijkje nemen in het nieuwe Panorama Schiedam. Ook kunnen gasten lopen over de bewegende vloer van kunstenaar Zoro Feigl. Al zijn kunstwerken bewegen en betoveren een beetje, zoals een soort oranje ‘muur’ van spetterend water en een zwerm vogels die over hoofden vliegt.

Hapjes, muziek en dans uit de wijk

In elke wijk is het programma anders; hapjes, muziek, dans... alles komt uit de wijk. Uit Oost komen twee muzikanten via de Troubadours van Oost langs: zangeres Sofie Habets en saxofonist Donald Simoen. Ook Rovan Simmons is erbij. Onder de artiestennaam Wowi kraakt hij hoge noten en rapt hij, waarbij zijn Caribische roots goed hoorbaar zijn. Op andere plekken in het museum dansen scholieren van de Dansmavo door de tentoonstellingszalen. Wie zelf een goed idee heeft voor de avonden, kan het Dorien laten weten.

Rondleidingen

De hele avond zijn er rondleidingen van een museumdocent. En wie geluk heeft, kan een rondleiding krijgen van een jonge Schiedammer uit groep 7 of 8 van basisschool Kaleidoscoop. 

Van alles voor families

De scholieren leiden eerst hun ouders rond aan de hand van een zelfgemaakte plattegrond. Hebben ze daarna zin om door te gaan, dan kunnen ze andere Oosterlingen rondleiden. Kinderen zijn van harte welkom: in het nieuwe Atelier is er van alles te doen en maken voor families.

Wanneer is jouw wijk aan de beurt?

Voor alle wijken in Schiedam staat er een avond op de planning. Na de Wijken Welkom-avond in Oost volgen Nieuwland (24 juni 2022), Zuid (15 juli 2022), Centrum/West (26 augustus 2022), Groenoord (9 september 2022) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober 2022). Ga je liever met familie of vrienden mee naar hun avond? Dat kan ook. De avonden duren van 19.00 - 21.00 uur.