Nederlands-Indië en Indonesië centraal in Jenevermuseum

Algemeen
Cover boek Wajang Foxtrot.
Cover boek Wajang Foxtrot. (Foto: Jenevermuseum)

In de maand juni organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam een bijzondere evenementenreeks over Nederlands-Indië en Indonesië.

Het museum presenteert een drieluik van lezingen, eventueel gevolgd door een proeverij van Indisch/Moluks gedistilleerd. Enkele experts vertellen vanuit hun vakgebied over Nederlands-Indië en Indonesië. De reeks bestaat uit twee lezingen en een interview. Het Jenevermuseum haakt met deze evenementenreeks in op de tentoonstelling ‘Jenever in de Wereld’, die nog tot eind 2022 duurt.

Donderdag 9 juni 14u-16u – ‘IndoComics’, lezing door drs. Tom van der Geugten. Van der Geugten plaatst stripverhalen in de lezing ‘IndoComics’ in een breder inhoudelijk kader. Ook geeft hij uitleg over de perspectieven van waaruit strips in Nederland en Indonesië zijn gemaakt. Tom van der Geugten (Bandung 1952) is historicus, docent, educatief auteur en stripliefhebber.  

Donderdag 16 juni 16u-17.30 - ‘De postkoloniale spiegel’, interview met dr. Coen van ’t Veer. ‘De postkoloniale spiegel’ geeft een vernieuwend overzicht van meer dan 160 jaar Nederlands-Indische literatuurgeschiedenis. Coen van ’t Veer (Zierikzee, 1968) is verbonden aan de opleiding Dutch Studies van de Universiteit Leiden en is redacteur/penningmeester van Indische Letteren.

Donderdag 23 juni 14u-16u – ‘Wajang Foxtrot’, lezing door drs. Carl Nix. De uitgave ‘Wajang Foxtrot’ neemt de bezoeker mee naar de wereld van de (lndo-)Europese muziek in Indië aan de hand van een bijzondere collectie van Indische bladmuziek in het bezit van de Atlas Van Stolk. Carl Nix was hoofdconservator van de Atlas van Stolk, een verzameling van meer dan 150.000 prenten en tekeningen die, als het ware een film vormen waarin de geschiedenis van Nederland wordt verteld.

Tickets

Ticketprijzen per evenement €5,- voor museumkaart- en Rotterdampashouders en leden van de Vriendenvereniging; €12,50 voor overige bezoekers. Achteraf is er een proeverij van Indisch/Molukse jenevers en likeuren voor €10,-. Tickets via https://www.jenevermuseum.nl/.

Afbeelding