Cover boek Wajang Foxtrot.
Cover boek Wajang Foxtrot. (Foto: Jenevermuseum)

Nederlands-Indië en Indonesië centraal in Jenevermuseum

Algemeen

In de maand juni organiseert het Nationaal Jenevermuseum Schiedam een bijzondere evenementenreeks over Nederlands-Indië en Indonesië.

Het museum presenteert een drieluik van lezingen, eventueel gevolgd door een proeverij van Indisch/Moluks gedistilleerd. Enkele experts vertellen vanuit hun vakgebied over Nederlands-Indië en Indonesië. De reeks bestaat uit twee lezingen en een interview. Het Jenevermuseum haakt met deze evenementenreeks in op de tentoonstelling ‘Jenever in de Wereld’, die nog tot eind 2022 duurt.

Donderdag 9 juni 14u-16u – ‘IndoComics’, lezing door drs. Tom van der Geugten. Van der Geugten plaatst stripverhalen in de lezing ‘IndoComics’ in een breder inhoudelijk kader. Ook geeft hij uitleg over de perspectieven van waaruit strips in Nederland en Indonesië zijn gemaakt. Tom van der Geugten (Bandung 1952) is historicus, docent, educatief auteur en stripliefhebber.  

Donderdag 16 juni 16u-17.30 - ‘De postkoloniale spiegel’, interview met dr. Coen van ’t Veer. ‘De postkoloniale spiegel’ geeft een vernieuwend overzicht van meer dan 160 jaar Nederlands-Indische literatuurgeschiedenis. Coen van ’t Veer (Zierikzee, 1968) is verbonden aan de opleiding Dutch Studies van de Universiteit Leiden en is redacteur/penningmeester van Indische Letteren.

Donderdag 23 juni 14u-16u – ‘Wajang Foxtrot’, lezing door drs. Carl Nix. De uitgave ‘Wajang Foxtrot’ neemt de bezoeker mee naar de wereld van de (lndo-)Europese muziek in Indië aan de hand van een bijzondere collectie van Indische bladmuziek in het bezit van de Atlas Van Stolk. Carl Nix was hoofdconservator van de Atlas van Stolk, een verzameling van meer dan 150.000 prenten en tekeningen die, als het ware een film vormen waarin de geschiedenis van Nederland wordt verteld.

Tickets

Ticketprijzen per evenement €5,- voor museumkaart- en Rotterdampashouders en leden van de Vriendenvereniging; €12,50 voor overige bezoekers. Achteraf is er een proeverij van Indisch/Molukse jenevers en likeuren voor €10,-. Tickets via https://www.jenevermuseum.nl/.

Afbeelding
Afbeelding
Digitaal contact voor patiënten Franciscus makkelijker Algemeen 26 jan, 10:10
Afbeelding
In memoriam: Ruud Pillard, aimabele cultuurbaas Algemeen 26 jan, 08:53
Afbeelding
GroenLinks wil niet nog meer vakantiehuizen in Vlietland Politiek 25 jan, 22:49
Afbeelding
Na verbouwing Meer Optiek: collectie doet eer aan de winkel – en andersom Algemeen 25 jan, 15:15
Afbeelding
PvdD Zuid-Holland wil meer natuur en minder glastuinbouw voor sierteelt Politiek 25 jan, 15:02
Afbeelding
Nieuwe vogelkijkwand aan Poldervaart Algemeen 25 jan, 14:23
Afbeelding
Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje Algemeen 25 jan, 13:39
Afbeelding
Bekende kinderboekenschrijvers bezoeken Schiedamse scholen Algemeen 25 jan, 12:34
Afbeelding
Gondelvaart Schiedam: Nieuwe expositie met lezing Algemeen 25 jan, 12:14
Afbeelding
Geen betaald parkeren in Schiedam-West Algemeen 25 jan, 11:28
Afbeelding
Laat u informeren over Rotterdam The Hague Airport Algemeen 25 jan, 10:09
Afbeelding
In Memoriam: Piet van der Ploeg kwam op voor de Groenoorders Algemeen 25 jan, 08:53
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Gezond eten kan goedkoper zijn Algemeen 24 jan, 15:51