In memoriam: JD Bax was een Gustoriaan in hart en nieren

Algemeen
JD Bax was een Gustoriaan in hart en nieren.
JD Bax was een Gustoriaan in hart en nieren. (Foto: Wim Vossen)

Op 86-jarige leeftijd is een week geleden JD Bax overleden, ooit directeur van de Schiedamse scheepswerf Gusto. Ook daarna betekende hij veel voor de sector.

Door Kor Kegel

Hij had vier voornamen: Jan Diederick Roeland Anthony, maar collega’s en vrienden noemden hem JD, zonder puntjes. Een apart taalgebruik , zeker in die tijd, maar het paste in het wonderlijke spraakgebruik van JD Bax. In 1984 kwam er zelfs een speciaal Bax-woordenboek uit, in een oplage van één exemplaar, waarin zijn stijl van communiceren was opgetekend. Wim Vossen, hoofd algemene zaken en personeelszaken van Gusto Engineering van 1978 tot 1989, typeerde die stijl als dat het aan duidelijkheid niets te wensen overliet, terwijl het voor menigeen toch moeilijk te begrijpen was.

Er zijn tijdens zijn leven ontelbare grapjes over gemaakt, maar JD Bax oogstte grote waardering om zijn ondenemerschap. Hij was van 1975 tot 1978 directielid bij werf Gusto aan de Maasdijk. Hij was een zoon van de oud-directeur van IHC De Klop. Na de sluiting van de scheepswerf gaf hij tot 1986 leiding aan Gusto Engineering, dat na de sluiting overging naar het Rijn-Schelde-Verolme-concern (RSV).

In Schiedam bestaat nog het bedrijf GustoMSC, gevestigd op Vijfsluizen. Dat is de verdieste van JD Bax. Hij nam persoonlijk contact op met de minister van Economische Zaken, Gijs van Aardenne. Hij wist de bewindsman ervan te overtuigen dat het beter was om Gusto Engineering los te weken uit RSV door meer aandeelhouders aan te trekken in plaats van één grote. Bax zorgde dat IHC en IHC Inter in 1980 voor één derde eigenaar werden. Toen RSV in 1983 ten onder ging, ging Gusto Engineering in zijn geheel naar IHC Caland Holdings. In 1988 kocht Gusto Engineering het in hefplatforms gespecialiseerde MSC op. 

Hij was van 1986 tot 1994 statutair directeur van SBM (het huidige SBM Offshore) en vervolgens voorzitter van de Raad van Bestuur van IHC Caland. In 1999 ging hij met pensioen, maar daarna was hij nog commissaris bij Vopak, Klépierre, Smit Internationale en Oranjewoud.

JD Bax was een Gustoriaan in hart en nieren. Hij was het het Wim Vossen eens dat oud-Gustorianen niet bestaan, want Gusto grijpt je en laat je nooit meer los. Eens in de geest van Gusto, voor eeuwig in Gusto.