Column Het Schiedam van Kor Kegel: Opnieuw een 80.000ste inwoner

Algemeen
Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Bernard Ritmeester heet hij. Hij hoefde alleen maar geboren te worden om welkom te worden geheten als de tachtigduizendste inwoner van Schiedam. 80.000ste, dat staat mooier met al die nullen.

Burgemeester Cor Lamers ging een week geleden op visite bij het gelukkige gezin, dat in Schiedam-West woont. Bernard werd een maand eerder geboren, op maandag 25 april, maar de burgemeester respecteerde de kraamrust. Hij nam presentjes mee. Bernard kreeg een abonnement voor het leven van Bibliotheek Schiedam. Dat is ook over vijftig jaar nog wel waardevol, want zolang er boeken van papier gelezen worden in plaats van e-books, zullen er ook bibliotheken bestaan. Laten we dat tenminste hopen.

80.000ste inwoners, daar zijn er niet veel van. In Schiedam is het eenmaal eerder voorgekomen en daar zat een trieste afloop in. Op vrijdag 11 december 1959 werd Nico de Jong geboren. Hij was de 80.000ste inwoner van het snel groeiende Schiedam. Maar het was een couveusekindje en twaalf dagen later kwam de baby te overlijden. Burgemeester Jan Willem Peek had zich bij de officiële inschrijving in de burgerlijke stand nogal onhandig uitgelaten door te zeggen dat het zorgenkindje toch wel een gelukskindje zou kunnen worden. Burgemeester Peek had de euforie over de groei van zijn stad te veel laten overheersen en te veel aan wensdenken gedaan. Het geschonken spaarbankboekje van de Spaarbank anno 1820 bleef leeg.

Nico kreeg geen opvolger als 80.000ste. Er waren in die twaalf dagen van zijn leven nog meer Schiedammers bij gekomen, door geboorte en vestiging, dus het inwonertal viel niet terug tot 79.999. De stad groeide zelfs door tot meer dan 83.000 inwoners in 1971. Toen daalde het door een sterfteoverschot en doordat veel inwoners de stad verlieten om hun heil elders te zoeken en er was de stadsuitbreiding in Woudhoek en Spaland met Sveaparken voor nodig om het inwonertal weer op te krikken. Jarenlang bleef het schommelen rond de 75.000.

Schiedam hoorde in die tijd bij de dertig grootste gemeenten van Nederland, maar doordat in alle provincies gemeenten gingen fuseren is Schiedam een flinke stukje de ladder afgedaald. Zo kan het gaan. In de jaren zestig ging het gemeentebestuur ervanuit dat de stad een ontwikkeling zou doormaken die het inwonertal op 120.000 zou doen komen. Dan was Midden-Delfland helemaal in de versukkeling geraakt en hadden oude volksbuurten als de Gorzen en het Singelkwartier niet meer in die vorm bestaan.

Schiedam heeft nu weer een taakstelling om duizenden woningen te bouwen, maar de hedendaagse inzichten zijn beter dan die van zestig jaar geleden. Verstedelijking moet, mag, kan alleen met behoud en zelfs versterking van een groen milieu.