Nee, niet plukken! Het is een kijktuin!

Algemeen
De kruidentuin is een lust voor het oog.
De kruidentuin is een lust voor het oog. (Foto: Leon Collignon)

Een kruidentuin op de plek van de voormalige pluktuin, dat heeft tot een misverstand geleid. Vorige week stond in het artikel over de Dag van het Park dat je in de kruidentuin van het Prinses Beatrixpark van de kruiden mag plukken. Dat is echter nadrukkelijk niet de bedoeling, zegt initiatiefnemer en projectleider Leon Collignon. Het is een kijktuin, geen pluktuin.

Door Kor Kegel

De officiële start van de aanleg was een jaar geleden. In de maand mei werkte het college van burgemeester en wethouders eraan mee. Dat was tijdens NLdoet 2021, het grootste vrijwilligersgebeuren van Nederland. De kruidentuin was als apart onderdeel opgenomen in het beheerplan voor het Beatrixpark. In het najaar had de kruidentuin echt contouren gekregen. Nu gaat hij voor de tweede keer de zomer in.

Het Beatrixpark had eerder al een kruidentuin; deze was gelegen in de heemtuin. Maar er was achterstallig onderhoud en de decoratieve buxusboompjes waren bezweken aan de mot. Het plan van Stichting Vrienden van Beatrixpark Schiedam was om de kruidentuin te verhuizen naar de voormalige pluktuin. Daar zou de kruidentuin beter zichtbaar zijn voor passerende recreanten.

De nieuwe kruidentuin is met duizend vierkante meter een stuk groter en is ook veelzijdiger. Naast de traditionele kruidenvakken zijn er plekken ingeruimd voor veldkruiden, oeverkruiden en boskruiden. Inmiddels hebben al tweehonderd kruiden een plekje gevonden in de nieuwe tuin. Daar hebben vijf vrijwilligers stevig aan gewerkt, zegt Leon Collignon.

Planten moeten de tijd krijgen om te settelen. In een kijktuin krijgen ze die tijd. Kijktuin is een toepasselijk begrip. De tuin is een lust voor het oog.