Art Centre Schiedam gaat open, maar inrichting is nog niet helemaal klaar

Algemeen
Kunstenaars van KunstWerkt zijn druk bezig met de voltooiing van het nieuwe kunstcentrum aan de Lange Nieuwstraat.
Kunstenaars van KunstWerkt zijn druk bezig met de voltooiing van het nieuwe kunstcentrum aan de Lange Nieuwstraat. (Foto: Pim van Halem)

Als zondagmiddag de tentoonstelling ‘De magie van Polaroid’ door wethouder Marcel Houtkamp geopend wordt, is dat nog niet de officiële opening van Art Centre Schiedam. Het is een tweetrapsraket.

Door Kor Kegel

De door Arno Bauman samengestelde polaroid-expositie vindt wel plaats in het Art Centre Schiedam, maar de gloednieuwe expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is nog niet helemaal op orde. Stichting KunstWerkt Schiedam is klaar om ‘De magie van Polaroid’ aantrekkelijk te huisvesten. De verhuizing vanuit Ruimte in Beweging aan de Boterstraat is moeiteloos verlopen. Het was een kwestie van de vorige expositieruimte leeg achterlaten.

De twee andere gebruikers van Art Centre Schiedam zijn druk doende om de boel snel op orde te krijgen. Dat zijn vennootschap Tone & Image, voortgekomen uit De Fotowerkplaats van Wim van Zon en Peter de Raaf, en Art Gallery Voûte, waarvoor de exporuimte aan de Lange Nieuwstraat een uitdagende uitbreiding betekent, want Edwin Voûte houdt zijn galerie aan de Grote Markt aan. Met zijn deelname in Art Centre Schiedam wordt hij een grotere speler in de Schiedamse kunstwereld, trouwens ook in de regionale. Art Centre Schiedam tekent zich nu al af als een bijzonder kunstcentrum in de Rijnmond.

Magnezy Dance

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Liat Magnezy met haar danscentrum aan de Boterstraat zou mee verhuizen met Stichting KunstWerkt. Bij nader inzien is de ruimte voor experimentele dans niet geschikt, want schragende pilaren zouden de vrije beweging in de weg staan.

Liat Magnezy mag nog tot oktober in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat blijven. Dan zal blijken of de gemeente Schiedam zich een gerenommeerde dansstudio laat ontglippen of behulpzaam is om Magnezy Dance Productions voor het culturele klimaat van Schiedam te behouden.

De eigenaar van het postkantoor, die in de directe omgeving de woningen van het Blauwkwartier ontwikkelt, stelde KunstWerkt een alternatieve partner voor: Art Gallery Voûte, onlangs initiatiefnemer van de tentoonstelling van Herman van Veen in de Grote Kerk van Schiedam en ook eerder al verantwoordelijk voor opvallende exposities in die kerk, zoals van Walter van Oel, een kunstenaar die net als Karel Appel en Kees van Dongen de Gold Medal van de stad Parijs won voor zijn gehele oeuvre.

De Fotowerkplaats

Tone & Image is een vennotschap van Wim van Zon en Peer de Raaf. Ze waren voorheen met andere fotografen en fotoverzamelaars onder de naam De Fotowerkplaats actief in een benedenruimte van Dudok aan de Gerrit Verboonstraat. De naamsverandering is een aparte beschouwing waard.

Voor dit moment is de camera gericht op ‘De magie van Polaroid’ die zondag geopend wordt en waarvoor vrijdagmiddag een preview wordt gehouden voor de internationale pers. Het wordt een tentoonstelling met meesterwerken uit de Nederlandse polaroidgeschiedenis. Niet iedereen weet dat het filmmateriaal van polaroid in Nederland wordt gemaakt.

Bekende fotografen die ermee werkten zijn Marcel van der Vlugt, Robby Müller, Ulay, Auke Bergsma, Hans Molenkamp, Pieter Vandermeer, Vincent Mentzel en Toto Frima. Hun polaroidfoto’s zijn alle in Schiedam te zien. Ook regionaal bekende fotokunstenaars zijn met hun werk vertegenwoordigd, onder wie Beaty Czetö, Sjef van Duin, Paul de Graaff, Inge Hoefnagel en Esther van Duffelen.