HBSS definitief ook op zondag

Algemeen
Het oranje van HBSS kleurt volgend seizoen niet alleen op zaterdag het kunstgras van Harga, maar ook op zondag. (foto: UWM/gsv)
Het oranje van HBSS kleurt volgend seizoen niet alleen op zaterdag het kunstgras van Harga, maar ook op zondag. (foto: UWM/gsv) (Foto: )

Zondagvoetbal bij HBSS. Voor de Christelijke Jongemannen Vereniging, die Houdt Braaf Stand Schiedam in 1926 oprichtte, zou het ongetwijfeld een niet te verteren ontwikkeling zijn. In die tijd was sporten op zondag in hun confessionele kring not done. Bijna een eeuw later heeft de ledenvergadering dat principe overboord gezet.

DOOR GERARD S. VERVER

Voor het binnenhalen van een zondag tak was overigens door het twee jaar geleden al met unanieme instemming van de leden aangepaste Huishoudelijk Reglement al geen beletsel meer. “Eigenlijk werd er voor die tijd soms toch al op zondag gevoetbald”, weet voorzitter Patrick Oudhuis. “In het reglement stond namelijk, dat er op zondag niet als HBSS gespeeld mocht worden. Nou, dat speelden ze hun oefenwedstrijdjes onder een andere naam. Bijvoorbeeld als HBS”.

Nu blijkt de interesse zo overweldigend, dat de clubleiding er, nadat het eerst had gepeild of er voldoende animo was, niet onder het formeren van een zondag tak uit kon. De club kende, ondanks de corona-perikelen, al een groei van een paar honderd leden en krijgt er nu ook zestig zondagvoetballers bij. En die gaan niet alleen zomaar recreatief, zoals eerst de bedoeling was, de bal beroeren. “Het was eigenlijk de bedoeling niet om ook prestatief actief te worden. Nu er toch belangstelling voor is, gaan we daarin mee.”

‘We zijn met open armen ontvangen’

Voordat ze zich bij HBSS lieten inschrijven hebben de initiatiefnemers Lars Hulstkamp en Soufain Saïssey namens hun voetbalvrienden ook bij anders clubs in de keuken gekeken. “We zijn bij HBSS met open armen ontvangen en kunnen er al trainen. Het is ook fijn te merken, dat er met ons wordt meegedacht. Wij willen op een zo goed mogelijk niveau spelen. De club gaat daarin mee. We gaan ervoor om er een succes van te maken.”

Oudhuis constateert, dat de stap om op zondag te gaan spelen in Schiedam de tongen in positieve zin heeft losgemaakt. “Daar zijn we blij mee. Het brengt de club op een goede manier in beeld. Niet alleen door dat zondagvoetbal, hoor. Ook het zaalvoetbal, waar we met het hoogste team op topklasse-niveau spelen, groeit. En op het veld is er volgend seizoen op prestatief niveau een O23-elftal. Dat is ook een mooie ontwikkeling.”

.