Nacht van de Vluchteling in Schiedam

Algemeen
Een groep migranten vlakbij Gevgelija, Macedonië op 6 september 2015.
Een groep migranten vlakbij Gevgelija, Macedonië op 6 september 2015. (Foto: Theater aan de Schie)

In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni organiseert Stichting Vluchteling de Nacht van de Vluchteling. Tijdens dit evenement lopen duizenden deelnemers in heel Nederland in het holst van de nacht 20 of 40 kilometer.

Hiermee vragen ze aandacht voor het lot van mensen op de vlucht en halen zij geld op voor acute noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. Theater aan de Schie loopt dit jaar ook mee. Het samengestelde team loopt de 40 kilometer route in Rotterdam. 

Team

Het team bestaat uit Seda van der Spek (toneelmeester), Melvin Mook (theatertechnicus) en Rob Roos (directeur). Anne Rats (actrice en artistiek leider De Stokerij Schiedam) loopt mee met het team van Theater aan de Schie. Directeur Rob Roos over de deelname van Theater aan de Schie aan de Nacht van de Vluchteling: “We moeten ons bewust zijn en blijven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Nu meer dan ooit beseffen we ons dat.” 

‘84 miljoen op de vlucht’

“Als theater leveren wij graag onze maatschappelijke bijdrage om aandacht te blijven vestigen op dit belangrijke onderwerp. Er is hulp en aandacht nodig. En als iemand help roept, ga je helpen. Zo simpel is dat.” 

Noodzaak

De Nacht van de Vluchteling blijft nog steeds keihard nodig. Momenteel zijn er namelijk ruim 84 miljoen vrouwen, mannen en kinderen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Met het geld dat tijdens de Nacht wordt opgehaald, kan Stichting Vluchteling hulp blijven bieden in ‘s werelds ernstigste humanitaire crises. De editie van 2021 bracht bijna een miljoen euro op, waarmee ruim 70.000 mensen levensreddende noodhulp kregen in Afghanistan, Burkina Faso, Venezuela en Irak. “In Afghanistan deden we dit met cashhulp: mensen in Kabul kregen een geldbedrag om zelf te kunnen voorzien in hun belangrijkste behoeften zoals onderdak en voeding. In Irak en Venezuela ging het geld naar mobiele klinieken waar mensen op de vlucht medische zorg konden krijgen. In Burkina Faso hielpen we voornamelijk met het terugdringen van ondervoeding bij kinderen.” Via de website van Nacht van de Vluchteling, www.nachtvandevluchteling.nl, is het mogelijk om te doneren.