Patricia van Aaken (linksvoor) zoekt samen met Vera naar bodemdieren in een vermolmde boomstronk in het buitenleslokaal.
Patricia van Aaken (linksvoor) zoekt samen met Vera naar bodemdieren in een vermolmde boomstronk in het buitenleslokaal. (Foto: Isolde van Overbeek)

Natuurcentrum Harre Wegh heeft nu ook een openluchtlokaal

Algemeen

Op zoek naar duizendpoten, pissebedden, naaktslakken en andere bodemdieren kan in het buitenleslokaal van het NME-centrum aan de Harreweg. Demissionair wethouder Patricia van Aaken opende op zaterdag 18 juni tijdens de Midden-Delfland Dag de educatieve buitenruimte. Vervolgens zocht ze samen met kinderen in een vermolmde boomstronk naar kriebelbeestjes.

Door Isolde van Overbeek

Het NME-centrum/ Stichting Milieu Dichterbij (SMD), hield open huis op de Midden-Delfland Dag. Heidi Hoogvliet, bestuurder van de SMD, verwelkomde de bezoekers die konden deelnemen aan diverse natuur- en milieuactiviteiten. Ze heette ook Patricia van Aaken van harte welkom. De demissionaire wethouder bezocht het NME-centrum om het nieuwe buitenleslokaal officieel te openen. “We hopen dat kinderen hier alles gaan leren over bodemdieren en biodiversiteit”, zegt Heidi Hoogvliet. “De vrijwilligers die bij ons werken, hebben deze tuin mogelijk gemaakt.” Het buitenleslokaal is tevens ‘circulair’: wat al aanwezig was aan stenen en door de storm omgewaaide bomen is gebruikt voor de nieuwe inrichting.

Genieten van natuur

Patricia van Aaken noemde het buitenleslokaal ‘een mooi resultaat’. “Hier kunnen kinderen leren hoe belangrijk onze aarde is en hoe belangrijk klimaatadaptatie is.” Bij de opening van de openluchtklas betrok ze Thijs van der Wal, de nieuwe adviseur Groen van de gemeente Schiedam. “Maar het is ook belangrijk dat we genieten van de natuur”, vervolgde Patricia van Aaken. Aan Vera uit groep 3 vroeg ze: “Zullen we eens kijken wat voor dieren er in die boomstronk leven?” Peuter Hanna keek nieuwsgierig mee naar de kleine, grijzige diertjes die in de vermolmde boomstronk krioelden. “Pissebedden!” riep Vera opgetogen uit.

Buitenleslokaal

Naast de bodemsafari in het buitenleslokaal konden bezoekers in de tuin van het NME-centrum meedoen aan wateractiviteiten die in het teken stonden van ’t Spettert, een onderdeel van Groen Doet Goed Schiedam. Kinderen vingen met een schepnet dieren die in de sloot bij het NME-centrum leven. Ze vonden salamanderlarven, die vertedering opriepen, en indrukwekkende larven van de grote spinnende watertor. Bij de watertafel konden mensen zien wat er gebeurt als het langdurig en fors regent in bebouwd gebied. Maar ook welke maatregelen ze kunnen nemen om wateroverlast te voorkomen. De watertafel sluit aan bij de gemeentelijke campagne Waterklaar. Kinderen probeerden het blotevoetenpad uit. Vanwege de warmte was de bak met water favoriet.
Ook natuureducatiecentrum De Boshoek en De Groene Raat hielden zaterdag 18 juni open huis. In speelpolder ’t WIJland konden kinderen en jongeren kleine en grote avonturen beleven.


Afbeelding
Interviews op Stationsplein leveren bijdrage aan participatieplan Algemeen 2 jul, 11:37
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Zeven diploma’s aangepast zwemmen Algemeen 1 jul, 14:23
Afbeelding
Door personeelstekort gaat geboortezorg Vlietland samen met Gasthuis Algemeen 1 jul, 13:13
Afbeelding
M.C.M. de Groot-speld voor Patricia van Aaken Algemeen 1 jul, 11:31
Afbeelding
In Schiedam dit jaar voor het eerst padden overgezet Algemeen 1 jul, 09:50
Afbeelding
Ontmoet & Groet: Maarten Bel Algemeen 1 jul, 07:34
Afbeelding
Ouderwets brandje blussen, met een emmertje water in Prinses Beatrixpark Schiedam Algemeen 30 jun, 16:51
Afbeelding
De Fotowerkplaats via Tone & Image naar Huis van de Muziekfotografie Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Coalitieakkoord levert kleurrijk beleid en liefst vier nieuwe wethouders op Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Zwart Nazarethwandeling: op pad met de Historische Vereniging Schiedam Algemeen 30 jun, 07:09
Afbeelding
In Memoriam: Netty Hooghuis, roekeloos gastvrij Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
Ondernemersvereniging Passage Schiedam neemt officieel afscheid van oud-voorzitter Ed Vriethoff Algemeen 29 jun, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.