Drie oppositiepartijen verbijsterd: college slaat geld af voor minima.
Drie oppositiepartijen verbijsterd: college slaat geld af voor minima. (Foto: stockphoto)

Drie oppositiepartijen verbijsterd: college slaat geld af voor minima

Algemeen

Kun je zomaar een miljoen euro krijgen om uit te delen aan gezinnen in armoede en dan doe je het niet. Drie oppositiepartijen zijn verbijsterd over de weigering van burgemeester en wethouders om in te gaan op een genereus aanbod van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Door Kor Kegel

De fracties van GroenLinks, het AOV en de OuderenPartij in de Schiedamse gemeenteraad hebben schriftelijke vragen gesteld. Ze vinden dat het college zich om formele redenen terughoudend opstelt, terwijl niemand het erover oneens zal zijn dat de minima geholpen moeten worden, is de gemeenschappelijke strekking van hun kritische vragen. Gewoon Geld Geven. Zo heet het project en het zegt exact waar het op neerkomt. Gewoon geld geven aan huishoudens in financieel erbarmelijke omstandigheden. Het is een initiatief van het Kansfonds, dat is overgenomen door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Maar omdat de gemeente Schiedam niet meedoet, grijpen honderdvijftig Schiedamse gezinnen ernaast.

Positief mensbeeld

“Stel je voor dat het armoedeprobleem in ons land wel degelijk is op te lossen. Gewoon door te doen wat nodig is”, zegt het Kansfonds. Als geldgebrek ertoe leidt dat gezinnen kansarm zijn, geef ze dan geld om wel kansen te creëren. Het project gaat uit van vertrouwen. De minima weten zelf het best hoe ze hun kansen kunnen keren. “Ze kunnen zelf bepalen waar ze het geld aan besteden, omdat zij het beste weten waar het gezin behoefte aan heeft. Een oplossing die simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld”, zegt het Kansfonds. De gemeente Zaanstad heeft er al ervaring mee opgedaan.

Onbegrijpelijk dat het college een kans laat lopen

Directeur John Massaar van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. waardeert deze aanpak. Maar hij krijgt een ontwijkende reactie van burgemeester en wethouders van Schiedam: “Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij, als demissionair college, hierover geen positief besluit kunnen nemen.” Aanvankelijk was het college enthousiast. Maar twijfel sloeg toe. Het college betreurt verwachtingen te hebben gewekt. Dat het college voor ‘de eer’ bedankt, heeft ermee te maken dat de binnenkort aantredende wethoudersploeg er misschien veel haken en ogen aan ziet. Bijvoorbeeld: zijn die honderdvijftig gezinnen niet willekeurig gekozen? Is er geen rechtsongelijkheid? De begunstigden zouden het extra bedrag kunnen beschouwen als het begin van nog meer geld. Dan komen ze in problemen als structurele voortzetting ontbreekt. Het geld geven zou ook gevolgen kunnen hebben voor de bijstandsuitkering. Voorts voorziet de gemeentebegroting er niet in. “De kosten voor de communicatie en de betrokkenheid van de wijkondersteuningsteams zijn hierin nog niet meegenomen.”

Meer geld

Serkan Kiliçkaya van GroenLinks zegt echter erachter te zijn gekomen dat er meer geld beschikbaar was omdat het Fonds SV e.o. met nog meer geld over de brug had willen komen. Toen het raadslid navraag deed bij het Fonds bleek dat bovenop het miljoen ook nog zes ton beschikbaar was om ‘kosten te dekken’. “Onbegrijpelijk dat het college een kans laat lopen om een grote groep Schiedammers in armoede te helpen”, zegt hij. Om problemen met de bijstand of de belasting te voorkomen zouden de betrokken gezinnen aangifte kunnen doen van schenkingsbelasting, zegt het GroenLinks-raadslid. Hij wil dat het college opnieuw met het Fonds in gesprek gaat. Dat zal het nieuwe college dus wel worden. Het AOV en de OuderenPartijdoen een beroep op de nieuwe Wet open overheid (WOO), de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Ze vragen alle correspondentie op tussen het college en het Fonds. De twee fracties schrijven aan burgemeester Cor Lamers dat het demissionair zijn van het college geen reden kan zijn om een vorm van armoedebestrijding af te wijzen.

Afbeelding
Interviews op Stationsplein leveren bijdrage aan participatieplan Algemeen 2 jul, 11:37
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Zeven diploma’s aangepast zwemmen Algemeen 1 jul, 14:23
Afbeelding
Door personeelstekort gaat geboortezorg Vlietland samen met Gasthuis Algemeen 1 jul, 13:13
Afbeelding
M.C.M. de Groot-speld voor Patricia van Aaken Algemeen 1 jul, 11:31
Afbeelding
In Schiedam dit jaar voor het eerst padden overgezet Algemeen 1 jul, 09:50
Afbeelding
Ontmoet & Groet: Maarten Bel Algemeen 1 jul, 07:34
Afbeelding
Ouderwets brandje blussen, met een emmertje water in Prinses Beatrixpark Schiedam Algemeen 30 jun, 16:51
Afbeelding
De Fotowerkplaats via Tone & Image naar Huis van de Muziekfotografie Algemeen 30 jun, 14:23
Afbeelding
Coalitieakkoord levert kleurrijk beleid en liefst vier nieuwe wethouders op Algemeen 30 jun, 12:34
Afbeelding
Zwart Nazarethwandeling: op pad met de Historische Vereniging Schiedam Algemeen 30 jun, 07:09
Afbeelding
In Memoriam: Netty Hooghuis, roekeloos gastvrij Algemeen 29 jun, 14:23
Afbeelding
Ondernemersvereniging Passage Schiedam neemt officieel afscheid van oud-voorzitter Ed Vriethoff Algemeen 29 jun, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.