Schiedam gaat als enige stad in Nederland voor de Global Goals for Cities

Algemeen
Lara Melkert en een medewerkster van de gemeente Solingen tijdens transnationaal klimaatoverleg.
Lara Melkert en een medewerkster van de gemeente Solingen tijdens transnationaal klimaatoverleg. (Foto: Erik Visscher)

De gerenommeerde Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft Schiedam genomineerd voor de titel Visionair. Deze prijs gaat naar de gemeente die de Global Goals op de meest visionaire manier in het gemeentelijke beleid heeft verankerd.

Door Kor Kegel

De gemeente Schiedam heeft de Global Goals, internationaal ook wel omschreven als de Sustainable Development Goals (SDGs), opgenomen in haar beleid en begroting. Dat is de voornaamste reden dat ze genomineerd zijn. Daarnaast heeft Schiedam als enige Nederlandse stad de uitnodiging geaccepteerd van URBACT, samen met achttien andere Europese steden, om deel te nemen aan het kennisnetwerk Global Goals for Cities om een monitorsysteem te ontwikkelen om te zien of ze op koers liggen om gezamenlijke klimaat- en milieudoelen te halen.

Lara Melkert vertelt dat Schiedam in maart 2021 de uitnodiging accepteerde om aan dit Europese kennisnetwerk deel te nemen. Sinds september is de Schiedamse onderneemster er zelf ook bij betrokken. Ze werd door de gemeente gevraagd om op onafhankelijke basis een denktank samen te stellen, die meedenkt over de duurzame toekomst van Schiedam.

Vooruitgang

“Het doel van dit project is om de vooruitgang zichtbaar te maken. Kennis en ervaring uit de stad wordt gezien als hoofdingrediënt voor dit project. Niemand kan beter aangeven waar onbenutte kansen liggen dan de mensen die in Schiedam wonen of werken”, zegt ze.

Lara Melkert vond inspirerende Schiedammers voor de denktank. Een huisarts, een leraar. Een ervaren bestuurster in de lokale sportwereld. En ook enkele directeuren, van Bibliotheek Schiedam, Irado en Schiedam Partners. Vertegenwoordigers van Facilicom, Woonplus, de Green Business Club en het Natuur- en Milieu-educatiecentrum (NME) Schiedam. En ook een afgevaardigde van het Burgerplatform Schiedam. Lara Melkert: “Deze sleutelfiguren stellen onbezoldigd en adviserend concrete acties aan de gemeente voor en denken mee hoe deze te realiseren zijn. Ze analyseren, reflecteren en denken systematisch over het bereiken van de duurzame doelstellingen voor het Schiedam van 2030. Het is een vrijwilligersfunctie zonder huiswerk. Onze denktankers hebben een goede helikoptervisie op wat het collectieve belang is voor een duurzame toekomst van Schiedam. Onze ontmoetingen zijn dynamisch. Er vinden goede discussies plaats en er ontstaat ook meer begrip voor elkaars visies, maar ook die van de gemeente.”

Lara Melkert koppelt na elke bijeenkomst terug aan de projectgroep bij de gemeente. Omdat de gemeente zowel lokaal als internationaal aan de weg timmert op klimaat- en milieugebied, speelt de gemeente zich in de kijker. Lara Melkert: “Eigenlijk is de gemeente Schiedam in dit opzicht te bescheiden. Schiedam zet zich echt via de SDG’s nationaal en internationaal op de kaart. Schiedam heeft zijn zaken zeer goed op orde in vergelijking met andere Europese steden die meedoen aan het kennisnetwerk Global Goals for Cities.”

Visionair

Het verklaart de nominatie voor de titel Visionair. De VNG kijkt nauwlettend welke gemeenten in Nederland vooruitstrevend en pionierend zijn het gebied van verduurzaming op milieugebied. Daartoe behoren ook Amstelveen en Bronckhorst en op andere terreinen Helmond, Meierijstad en Opsterland. Een jury met Judith Maas, Sandra Pellegrom en Ali Rabarison-van der Laan neemt de publieksstemming mee in de selectie van de winnaar, later deze maand op het jaarlijkse VNG-congres. Burgemeester Cor Lamers hoort op woensdag 29 juni op het congres of Schiedam dit jaar de prijs wint of niet.