Theatrale lezing over ‘krimp’

Algemeen
Arne Hendriks.
Arne Hendriks. (Foto: Peter Lipton)

Kan het lichaam kleiner? Wat is daarvoor nodig? En wat zijn de gevolgen? Kunstenaar Arne Hendriks - zelf 1.95 cm - onderzoekt deze vraag al 15 jaar.

Onder de titel The Incredible Shrinking Man deelt hij zijn onderzoek naar krimp in een theatrale lezing die wordt gehouden in de bibliotheek in de Korenbeurs op woensdag 29 juni in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam.

Grootste van de klas

In een artikel in Het Parool vertelt Hendriks dat hij tegen wil en dank altijd de grootste van de klas was. Hij vond dat niet fijn. “In de natuur hebben we twee overlevingsmechanismen: of je wordt zo klein dat je jezelf kunt verstoppen, of je wordt groot zodat je beter kunt vechten en dus jezelf kunt verdedigen. Ik was groot, maar ik ben eigenlijk meer een verstopper-soort mens.”

Toch blijkt zijn zoektocht meer dan particulier. “Als we minder moeten, omdat je minder wil, heb je eigenlijk meer.”

‘Ik ben meer een verstopper-soort mens’

“Dat klinkt paradoxaal, maar als we kleiner zijn, hebben we minder nodig, als we niet meer hoeven groeien, schaden we de aarde niet. Dan is er qua eten, brandstof en ruimte voor iedereen genoeg. Nu is er competitie en is er slechts een kleine groep die daarvan profiteert.”

De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, pleitbezorger van vernieuwing in de cultuurwereld, in samenwerking met Hendriks, actrice en regisseur Isil Vos en de Stichting Nieuwe Helden. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij en het Pauwhof Fonds. De lezing wordt gehouden in samenwerking het met Stedelijk Museum Schiedam.

De lezing vindt plaats op woensdag 29 juni van 20.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 in Schiedam. Inloop is vanaf 19.45. De entree bedraagt €5,- (leden van de bibliotheek en scholieren betalen €3,50). Kaarten bestellen via de website van de bibliotheek.