Schouders onder aanpak Leefbaarheid en Veiligheid in Nieuwland en Oost

Algemeen
Stadspartners zetten hun schouders onder de aanpak van Leefbaarheid en Veiligheid in Nieuwland en Oost.
Stadspartners zetten hun schouders onder de aanpak van Leefbaarheid en Veiligheid in Nieuwland en Oost. (Foto: Wim van den Berg)

Op vrijdag 17 juni stelden verschillende maatschappelijke stadspartners het ambitiedocument Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid in Schiedam Nieuwland en Oost vast. Deze twee wijken vormen samen een van de zestien kwetsbare gebieden waar verbetering van de leefbaarheid en veiligheid mogelijk wordt gemaakt. De gebieden zijn aangewezen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bewoners in Nieuwland en Oost hebben steeds vaker te maken met hardnekkige problemen op het gebied van armoede, onderwijs, werk, gezondheid, schulden en criminaliteit. De leefbaarheid en woningvoorraad in Nieuwland en Oost is matig en mensen voelen zich vaker dan gemiddeld onveilig. Al jaren zetten de gemeente en andere organisaties zich in voor verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Het Rijk heeft in 2021 steun toegezegd.

Twintig jaar

Verschillende maatschappelijke stadspartners hebben meegewerkt aan het ambitiedocument. Zij willen de wijken en bewoners de komende 20 jaar blijvend versterken. Diverse partijen, zoals schoolbesturen, culturele organisaties en  ondernemersverenigingen zijn met elkaar aan de slag gegaan. “Om de problemen aan te pakken, moeten we de positie van de bewoners zélf versterken. Bewoners hebben ook goede opleidingen, werk en een betere financiële positie nodig. En gezondheidszorg, passende voorzieningen en verbindingen met de stad”, aldus burgemeester Cor Lamers, voorzitter van de Stuurgroep Stadspartners. Waar mogelijk zijn de stadspartners al in de wijken aan de slag gegaan. 

‘Weer wijken waar het goed wonen is’

Ook bewoners worden straks betrokken bij de uitvoering. “We willen van Oost en Nieuwland weer wijken maken waar het goed wonen, werken en recreëren is. Waar meer inwoners meedoen, het onderwijs goed is en kinderen gelukkig en met dezelfde kansen kunnen opgroeien. Met het Rijk en de andere gemeenten met kwetsbare gebieden werken we binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid aan het verbeteren van de levens van ruim een miljoen inwoners”, besluit Cor Lamers.