"Meedoen in de samenleving en het gevoel hebben dat je ertoe doet begint in je eigen buurt."
"Meedoen in de samenleving en het gevoel hebben dat je ertoe doet begint in je eigen buurt." (Foto: Oranje Fonds/Remko de Waal)

‘Grote behoefte aan ontmoeting in buurten’

Algemeen

Het Oranje Fonds ziet dat er grote behoefte is aan ontmoeting en verbinding in buurten na twee jaar van lockdowns en afstand houden.Daarom stelt het Fonds onder de noemer Reuring in de Buurt een bedrag van 600.000 euro beschikbaar voor buurtorganisaties die dit mogelijk willen maken.

De steun is bedoeld voor het organiseren van buurtevenementen die buurtgenoten met elkaar verbinden. Organisaties kunnen vanaf heden een aanvraag doen bij het Oranje Fonds via oranjefonds.nl/reuring.

“In de afgelopen coronaperiode is elkaar ontmoeten niet vanzelfsprekend geweest”, stelt Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. “Buurthuizen, verenigingen en andere buurtorganisaties konden geen activiteiten organiseren zoals zij gewend waren. Hierdoor is het contact tussen hen en buurtbewoners verwaterd. En dat geldt ook voor het contact tussen buren onderling. Ook hebben veel buurtorganisaties het financieel moeilijk, omdat zij in de afgelopen twee jaar weinig inkomsten hebben kunnen genereren. We zien door de aanvragen die wij binnenkrijgen en projecten die wij spreken dat er grote behoefte is aan evenementen en andere activiteiten waarbij buurtgenoten elkaar weer kunnen ontmoeten. Iets wat wij als Oranje Fonds heel belangrijk vinden. Meedoen in de samenleving en het gevoel hebben dat je ertoe doet begint immers in je eigen buurt. Verbinding tussen mensen vormt een belangrijke basis voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie. Daarom stellen we nu dit bedrag beschikbaar, zodat buren elkaar weer kunnen vinden.” 

Bewoners 

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage is het belangrijk dat het evenement gezamenlijk georganiseerd wordt door minimaal drie organisaties of initiatieven uit de buurt. Bewoners moeten betrokken zijn bij de opzet en uitvoering. Ook gaat het nadrukkelijk om nieuwe evenementen en niet om bijvoorbeeld een jaarlijkse wijkdag die al jaren plaatsvindt, tenzij er echt nadrukkelijk sprake is van een nieuwe opzet. Projecten moeten uiterlijk 1 november 2022 opgestart worden en op 1 oktober 2023 zijn afgerond. De verdere criteria zijn te vinden via oranjefonds.nl/reuring. 

Workshops

Organisaties die een bijdrage krijgen kunnen ook kosteloos deelnemen aan twee kennisdagen met o.a. workshops over wat wel en niet werkt bij het stimuleren van buurtcontact. Oranje Fonds Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Afbeelding
Bouw in de groenste straat van Schiedam Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
‘Jong en oud’ leiden Ventura’s mannen Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Droogte in Holland Waterland Algemeen 9 aug, 16:36
Afbeelding
Gezocht: activiteiten voor tijdelijk plein naast glasfabriek Algemeen 9 aug, 15:56
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 9 aug, 09:14
Afbeelding
Excelsior haalt het net niet Algemeen 8 aug, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 12:34
Afbeelding
SVV maakt herstart in de kelderklasse Algemeen 8 aug, 10:31
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.