Geert Mak.
Geert Mak. (Foto: Vincent Mentzel)

Geert Mak opent tentoonstelling Levend Landschap

Algemeen

Op 9 juli vindt de besloten opening plaats van de tentoonstelling Levend Landschap, waarin is te zien hoe kunstenaars het veranderende landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Deze opening wordt verricht door journalist en schrijver Geert Mak. Voor Schiedammers die hier graag bij aanwezig willen zijn, is er goed nieuws: je kunt kans maken op een gratis ticket.

Levend Landschap is na de opening tot en met 6 november te zien en toont bezoekers zowel idyllische taferelen met typische Hollandse luchten, molens, koeien en vogels, als havens, industrie en verstedelijking. “De waterrijke Maasdelta is het drukbevolkste gebied van Europa en dat heeft een enorme impact op de natuur. Levend Landschap laat je wegdromen naar de tijden van toen, maar zet je ook aan het denken”, vertelt gastconservator Rozanne de Bruijne.

Kunstenaars

De Zuid-Hollandse Maasdelta trok door de eeuwen heen veel kunstenaars aan, waaronder Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Aelbert Cuyp, Jacob Maris, Jan Sluijters en Charley Toorop. Toch is dit de eerste tentoonstelling waarin het gebied centraal staat en waarin een tijdreis wordt gemaakt door deze regio. Eeuwenoude werken gaan een spannende dialoog aan met hedendaags werk, geselecteerd door gastconservator Trudi van Zadelhoff. Levend Landschap – Zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta is te zien van 9 juli t/m 6 november 2022.

Publieksboek

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het publieksboek Levend Landschap, dat verkrijgbaar is in de museumwinkel. Net als de tentoonstelling zelf brengt deze publicatie de spanning tussen het agrarische landschap en de steeds verdergaande verstedelijking en industralisatie in beeld. Dat gebeurt aan de hand van vier thema’s: water, lucht, land en vuur. Het element vuur staat voor de scheppingskracht en industrie, en de manier waarop de mens het landschap naar zijn hand zet. Bladerend door het boek komen zes eeuwen landschapskunst van De Maas tussen Dordrecht en Hoek van Holland, met Schiedam als geografisch middelpunt, tot leven.

Vrijkaarten

Voor Schiedammers die bij de opening aanwezig willen zijn, verloot het museum vijf keer twee vrijkaarten. Zij kunnen een mail sturen naar rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Cover 'Levend landschap'.
Afbeelding
Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen Algemeen 13 aug, 12:34
Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Afbeelding
Bouw in de groenste straat van Schiedam Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
‘Jong en oud’ leiden Ventura’s mannen Algemeen 10 aug, 07:58
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.