Veel huisartsen sluiten praktijk op 1 juli

Algemeen
Huisartsen komen in actie.
Huisartsen komen in actie. (Foto: stockphoto)

Huisartsen hebben het te druk. Om te voorkomen dat de zorg voor hun patiënten in de knel komt, moet het anders! Daarom voeren zij van 27 juni tot en met 1 juli actie.

Dit betekent onder andere dat veel huisartsen op vrijdagmiddag 1 juli hun praktijk sluiten om deel te nemen aan een landelijke manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Voor patiënten van deze huisartsen is in spoedgevallen zorg beschikbaar.

Voor steeds meer huisartsen en medewerkers is de werkdruk te hoog. Hierdoor zijn er steeds minder mensen die in de huisartsenzorg willen werken. En dat terwijl de huisartsenzorg zo belangrijk is voor patiënten en in het hele zorgsysteem (overdag én op de huisartsenposten voor de avond-, nacht- en weekenduren).

Waarom nu actie?

De problemen zijn niet gisteren ontstaan en zullen ook niet morgen allemaal opgelost zijn. Veel huisartsen en medewerkers zitten nu aan de grens van wat ze aankunnen. Sommigen zijn al over die grens heen. Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de zorg. Daarom is nu hét moment om iets te doen!

Wat willen de huisartsen en huisartsmedewerkers?

De huisartsen en huisartsmedewerkers willen meer tijd voor het gesprek met hun patiënten. Ook willen zij dat patiënten die zij verwijzen snel worden geholpen.
Het motto van de actieweek is: “Iedereen een huisarts”. Het is het waard om daarvoor te knokken en te laten zien dat het anders moet!

Zorg voor spoedgevallen gaat vrijdagmiddag 1 juli door
Op vrijdagmiddag 1 juli gaat de huisartsenzorg voor spoedgevallen gewoon door.