Dit zijn niet de nieuwe wethouders. Het zijn de fractievoorzitters, die met informateur Metin Çelik onderhandelden over het coalitieakkoord. John van Siedregt (D66), Tom Janssen (VVD), John Maris (PS), Cemil Kahramanoglu (DENK) en Jessie Silva (PvdA) met de informateur.
Dit zijn niet de nieuwe wethouders. Het zijn de fractievoorzitters, die met informateur Metin Çelik onderhandelden over het coalitieakkoord. John van Siedregt (D66), Tom Janssen (VVD), John Maris (PS), Cemil Kahramanoglu (DENK) en Jessie Silva (PvdA) met de informateur. (Foto: Bob van der Vlist)

Coalitieakkoord levert kleurrijk beleid en liefst vier nieuwe wethouders op

Algemeen

Ze zijn eruit. VVD, DENK, PvdA, D66 en Progressief Schiedam hebben maandagmiddag in Wijkhuis Dreesplein het beleid voor de komende vier jaar vastgesteld. Hun coalitieakkoord heeft als titel: ‘Verder, voor een kleurrijke stad’.

Door Kor Kegel

De vijf partijen zijn het ook eens geworden over de kandidaat-wethouders. Elk van de vijf draagt een wethouder voor. Vier van de vijf zijn nieuw. Antoinette Laan-Geselschap (VVD) was al wethouder in Schiedam sinds april 2021. De andere kandidaten zijn Dogukan Ergin (DENK), Petra Zwang (PvdA), Anouschka Biekman (D66) en Frans Hamerslag (PS).

Antoinette Laan (57) heeft ervaring opgedaan als gemeenteraadslid in Rotterdam en als lid van de Tweede Kamer. Daarmee heeft zij meer gevarieerde politieke ervaring dan de andere kandidaat-wethouders, die uitsluitend in de Schiedamse gemeenteraad zaten. Maar samen wel een flinke tijd. De vier nieuwe wethouders brengen gezamenlijk 32 jaar ervaring in de lokale politiek in. Frans Hamerslag zit al sinds 2006 in de gemeenteraad, eerst voor de SP, na de afsplitsing van de SP even als fractie-Hamerslag en sinds 2010 namens Progressief Schiedam. Petra Zwang (58) zit sinds 2014 in de gemeenteraad, Anouschka Biekman (42) en Dogukan Ergin (30) sinds 2018. 

Voorgezeten door burgemeester Cor Lamers gaat dit quintet tot het voorjaar van 2026 de stad Schiedam besturen – eerst moet morgenavond hun voordracht en benoeming nog plaatsvinden – en dan gaan ze toewerken naar een kleurrijke stad. Het is niet zomaar een stijlfiguur, maar het idee van kleurrijkheid krijgt zelfs een podium. In alle opzichten moet Schiedam kleurrijk worden. Alle voordelen van de multiculturele samenleving worden benut.

Portefeuilleverdeling

Burgemeester Lamers krijgt in zijn portefeuille de zaken die des burgemeesters zijn, zoals algemene en juridische zaken, bestuur en integriteit, internationale betrekkingen (Europa), openbare orde en veiligheid en regionale aangelegenheden, maar ook de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Schiedam in 2025.

Wethouder Laan krijgt bouwen en wonen, financiën, gemeentearchief, handhaving, havens en bedrijventerreinen, sport en het Nationaal Programma Nieuwland en Oost.

Wethouder Ergin krijgt buitenruimte en recreatie, jeugdzorg, onderwijs, samenleving en eveneens het Nationaal Programma Nieuwland en Oost.

Wethouder Zwang krijgt armoede en schuldhulpverlening, kinderopvang en voor-­ en vroegschoolse educatie, Samen Schiedam, senioren, volksgezondheid, volwasseneneducatie en laaggeletterdheid, wijkregie en burgerparticipatie en maatschappelijke ondersteuning.

Wethouder Biekman krijgt binnenstad, stadspromotie en toerisme, ICT en facilitaire zaken, samenleven, vastgoed, grondbeleid en monumenten, werk en inkomen en 750 jaar stad Schiedam.

Wethouder Hamerslag krijgt cultuur, dienstverlening, dierenwelzijn en natuur, duurzaamheid, economie, horeca en evenementen, mobiliteit en personeel en organisatie.

Het coalitieakkoord opent met de volgende boodschap: “In Schiedam leven we samen en staan we open voor elkaar. Met groot vertrouwen in alle (nieuwe) Schiedammers bouwen we de komende vier jaar verder aan onze stad. Daarbij sluiten we onze ogen niet voor het toegenomen gevoel van onveiligheid in sommige buurten en wijken. Ook de effecten van de coronapandemie hebben sommige van onze inwoners op een nog grotere achterstand gezet. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben we nu ook te maken met de onvoorspelbaarheid van de inflatie en stijgende prijzen, met als gevolg dat de armoede onder Schiedammers toeneemt. Zaken die om onze aandacht vragen en die we gericht zullen aanpakken.”

Volgende week meer.

Afbeelding
Verueño: Dineren in een verlicht park omringd door oorstrelende livemuziek Algemeen 14 aug, 12:34
Afbeelding
Plofkraak bij Albert Heijn vestiging in Schiedam Algemeen 14 aug, 06:18
Afbeelding
Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen Algemeen 13 aug, 12:34
Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.