V.l.n.r.: kinderarts De Laat, verloskundige Lensveld, gynaecoloog Coolman, verloskundige Van der Leeuw en voorzitter Tasche.
V.l.n.r.: kinderarts De Laat, verloskundige Lensveld, gynaecoloog Coolman, verloskundige Van der Leeuw en voorzitter Tasche. (Foto: )

Door personeelstekort gaat geboortezorg Vlietland samen met Gasthuis

Algemeen

Al generaties lang levert Franciscus Gasthuis & Vlietland, op de ziekenhuislocaties in Schiedam en Rotterdam, kwalitatief goede geboortezorg. Door het grote tekort aan gespecialiseerde zorgprofessionals kiest het ziekenhuis ervoor de verlos-, kraam- en neonatologie afdelingen van Franciscus Vlietland vanaf 11 juli samen te voegen met deze afdelingen in Franciscus Gasthuis.

Voor de controles voor en na de bevalling, kunnen zwangere vrouwen op beide ziekenhuislocaties terecht. Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur Franciscus: “Het is heel vervelend dat we door personeelstekort genoodzaakt zijn de geboortezorg vervroegd te concentreren. We hadden dit graag pas met de opening van het nieuw te bouwen Vrouw & Kind Centrum gedaan.”

“Met de verloskundigen in de regio en de gynaecologen kijken we naar een toekomstbestendige invulling van de prenatale zorg op beide locaties. Zo starten we na de zomer met de verloskundigen uit de regio Nieuw Waterweg Noord met een Verloskundig Prenataal Triage Centrum in Franciscus Vlietland in Schiedam.” In dit centrum kunnen zwangere vrouwen terecht voor eerstelijnszorg, zorg verleend door de eigen verloskundige, tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen de zwangere vrouwen voor alle zorg vóór en na de bevalling dichtbij huis terecht op beide ziekenhuislocaties. Alleen voor de bevalling en/of klinische opname gaat een zwangere vrouw of pasgeboren baby naar Franciscus Gasthuis. Na de bevalling kunnen poliklinische controleafspraken voor baby’s op beide ziekenhuislocaties plaatsvinden. 

‘Alle zorg vóór en na de bevalling op beide ziekenhuis-locaties’

Iris Lensveld, verloskundige en voorzitter verloskundigencoöperatie VeRVe: “Wij zijn natuurlijk niet blij met de verplaatsing van de geboortezorg van Schiedam naar Rotterdam. We snappen echter de noodzaak en zullen in goede samenwerking met het ziekenhuis de geboortezorg zo goed mogelijk blijven vormgeven, zoals jullie van ons gewend zijn.”

Capaciteit en continuïteit van zorg

Gedwongen door krapte op de arbeidsmarkt, ziet het ziekenhuis de noodzaak om alle mensen, faciliteiten en middelen, samen te voegen in één team, en verloskunde en neonatologie op één locatie aan te bieden. Door de bevallingen op één locatie te begeleiden, neemt de beschikbare capaciteit toe van zeven tot maximaal elf verloskamers. In de huidige krappe situatie varieert dit tussen vier en zeven verloskamers, verdeeld over twee locaties. Zo ontstaat er een grotere capaciteit, meer stabiliteit en minder tot geen weigeringen. Zo kan de kwaliteit en de continuïteit van zorg voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s geborgd blijven.

Vrouw & Kind Centrum

Eind 2022 start Franciscus met de bouw van een Vrouw & Kind Centrum op het terrein van Franciscus Gasthuis. De nieuwbouw biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om gezinsgerichte zorg vorm te geven waarbij het uitgangspunt is moeder en kind niet meer te scheiden, door éénpersoonskamers te maken die groot genoeg zijn om ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer te laten slapen. 

‘Moeder en kind niet meer scheiden’

De kinderafdeling krijgt een eigen daktuin, die ook toegankelijk is voor ouders van kinderen die op de afdeling Neonatologie zijn opgenomen. Deze afdeling krijgt naast de speelkamer ook een tiener/lounge kamer en een Ronald Mc Donald Huiskamer. De verwachte realisatie is eind 2024. Meer informatie over het Vrouw & Kind Centrum is te vinden op www.franciscus.nl/franciscus-vernieuwt.

Afbeelding
Verueño: Dineren in een verlicht park omringd door oorstrelende livemuziek Algemeen 14 aug, 12:34
Afbeelding
Plofkraak bij Albert Heijn vestiging in Schiedam Algemeen 14 aug, 06:18
Afbeelding
Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen Algemeen 13 aug, 12:34
Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.