Schiedam ontvangt 12 miljoen voor Nieuw-Mathenesse

Algemeen

Schiedam ontvangt 12 miljoen voor de aanleg van Nieuw-Mathenesse. Dit geld is onderdeel van de 1,5 miljard die de Rijksoverheid uittrekt om gemeenten te helpen bij een versnelde aanleg van maatregelen die nodig zijn voor de bereikbaarheid van nieuwe woningen.

Dankzij dit geld kunnen de maatregelen om de al geplande 1200 woningen in Nieuw-Mathenesse goed bereikbaar te maken sneller worden uitgevoerd. Hierdoor kan een deel van de woningen eerder worden gebouwd.

In Nieuw-Mathenesse werkt de gemeente Schiedam aan het opnieuw inrichten van het bedrijventerrein. Het noordelijke deel van Nieuw-Mathenesse moet over 15 jaar een modern, stedelijk en gastvrij gebied zijn waar ruimte is voor wonen, werken en recreëren: een nieuwe wijk naast de binnenstad en onderdeel van het Dutch Distillers District. Een plek waar de geschiedenis van de glasindustrie nog zichtbaar is en waar ruimte blijft voor distilleerders.

De verdeling van de versnellingsgelden werd donderdag bekendgemaakt door minister Hugo de Jonge. Vanwege het grote woningtekort in Nederland hebben de ministers van Infrastructuur & Waterstaat en Volkshuisvesting en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening 1,5 miljard vrijgemaakt om gemeentes te helpen bij om maatregelen die nodig zijn voor de bereikbaarheid van nieuwe woningen sneller uit te voeren.

‘Betere bereikbaarheid, meer verbindingen’

Wethouder Antoinette Laan van Wonen is blij met de versnellingsgelden: “We zorgen hiermee dat een deel van de geplande woningen in Nieuw-Mathenesse eerder kan worden gebouwd. Dat is goed nieuws voor Schiedamse huishoudens, die daardoor sneller zicht hebben op een nieuwe woning.”

Schiedam heeft bij het aanvragen van dit geld samengewerkt met andere steden binnen de Verstedelijkingsalliantie. De Verstedelijkingsalliantie is een samenwerkingsverband van acht steden (Dordrecht, Rotterdam, Schiedam, Delft, Den Haag, Rijswijk, Leiden en Zoetermeer), Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Provincie Zuid-Holland.

Deze alliantie heeft de ambitie om minstens 170.000 woningen en 80.000 banen te realiseren in de periode tot 2040. Ook diverse projecten van andere steden uit dit samenwerkingsverband hebben geld toegezegd gekregen. Schiedam krijgt de versnellingsgelden definitief als er is voldaan een 25% cofinancieringseis. De gemeente heeft tot 1 oktober de tijd om aan deze eis te voldoen.