Netty Hooghuis (rechts) in 2016, toen een van haar dochters, Raïssa Koppenol, veertig jaar werd.
Netty Hooghuis (rechts) in 2016, toen een van haar dochters, Raïssa Koppenol, veertig jaar werd. (Foto: Tyra Kamps-Koppenol)

In Memoriam: Netty Hooghuis, roekeloos gastvrij

Algemeen

Ze was gastvrij, ze was hartelijk. Soms was ze wat nonchalant en te zorgeloos. Netty Hooghuis stond in de Schiedamse horecawereld niet bepaald op de voorgrond, maar haar inzet was zeker van toegevoegde waarde.

Door Kor Kegel

Oudere Schiedammers hebben het vaak over de Quibus en De Goudsbloem, wanneer ze terugdenken aan live optredens van popgroepen. Voor veel jongeren in de jaren zeventig en tachtig waren die twee cafés de bakermat van hun muzikale ontwikkeling. De Quibus aan de Lange Haven en De Goudsbloem aan de Noordvest hadden hun eigen publiek, hoewel er ook veel overloop was. Er wordt vaak over het hoofd gezien dat er als reactie op die cultuur nog een muziekcafé ontstond met zeer regelmatig concerten van lokaal en regionaal bekende popgroepen.

Dat was café De Grote Markt van Netty Hooghuis. Een stoer wijf en tegelijk een frêle vrouw, die het geen punt vond als haar gasten het tappen en de bediening van haar overnamen. Daar werd uiteraard ook misbruik van gemaakt. Rond 2006 stopte ze met het café, maar ze kon de horeca niet missen. Na het overlijden van Truus Vink werkte ze tot 2016 een aantal jaren in café Royal aan de Vlaardingerstraat, tot Wim Vink de zaak verkocht. Het was een periode dat veel bekende Schiedammers voor het eerst van hun leven bij Royal over de vloer kwamen.

Privé had Netty Hooghuis een gecompliceerd leven. Ze had twee dochters van haar eerste partner, later nog eenmaal een grote liefde en vooral veel pech, wat haar ondanks haar betrokkenheid onverschillig kon maken. Na de amputatie van een onderbeen leidde ze een teruggetrokken leven. Ze overleed donderdag op 72-jarige leeftijd. Vandaag is de crematie in Capelle aan den IJssel.

Afbeelding
Gezocht: activiteiten voor tijdelijk plein naast glasfabriek Algemeen 9 aug, 15:56
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 9 aug, 09:14
Afbeelding
Excelsior haalt het net niet Algemeen 8 aug, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 12:34
Afbeelding
SVV maakt herstart in de kelderklasse Algemeen 8 aug, 10:31
Afbeelding
Orgelconcert door Arjen Leistra Algemeen 6 aug, 12:34
Afbeelding
Foto van de week: warme zomerdag Algemeen 5 aug, 12:34
Afbeelding
Vakantiestress en ontspanning Algemeen 5 aug, 08:15
Afbeelding
Boswachter zoekt vrijwillige rechterhand in natuurgebieden Algemeen 4 aug, 14:23
Afbeelding
Schiedam koestert zijn molens - daar hoort bescherming van de skyline bij Algemeen 4 aug, 12:34
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor vuilverbranding in tuin aan de Vlaardingerdijk Algemeen 4 aug, 12:02
Afbeelding
Ingezonden brief: Subsidiestop ouderenbeleid Algemeen 4 aug, 08:12
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.