Maarten Bel met de Buurtplaatjes.
Maarten Bel met de Buurtplaatjes. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Ontmoet & Groet: Maarten Bel

Algemeen

Elke eerste zondag van de maand organiseert Stedelijk Museum Schiedam Ontmoet & Groet. Omringd door kunstwerken vertelt een kunstenaar of expert uitgebreid over wat je in het museum kunt zien. Op zondag 3 juli om 14.00 uur is het de beurt aan Maarten Bel, de kunstenaar achter de Buurtplaatjes.

Er zullen weinig Schiedammers zijn die er niet van hebben gehoord: de spaaractie Buurtplaatjes. In samenwerking met Maarten Bel is een ware rage ontketend om plakplaatjes te verzamelen wanneer je inkopen doet bij lokale ondernemers. Dit keer niet van voetballers, maar van ‘gewone mensen’. Kapper Ingrid die ooit een klant wegstuurde omdat zijn haar te veel klitten had. Later hoorde ze dat deze man naar de hondenkapper was gegaan. Of van Cor die met kip Moos in de categorie zit van ‘Mensen die weleens in de Lange Haven hebben gezwommen’. In totaal zijn er bijna vijfhonderd plaatjes en die zijn nog t/m 16 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam te zien in de tentoonstelling ‘Een bonte verzameling gewone mensen’.

Contact met de buren

Als je al die plaatjes bij elkaar bekijkt, onderverdeeld in soms verrassende categorieën, dan zie je dat Schiedammers meer met elkaar gemeen hebben dan je in eerste instantie misschien zou denken. In de tentoonstelling ontdek je bovendien mooie verhalen die achter de plaatjes schuilgaan, van vrolijke quotes tot ontroerende verhalen. De tentoonstelling is niet alleen de moeite waard voor bezoekers die hun eigen plaatje in het museum willen bewonderen, maar voor álle Schiedammers. De Buurtplaatjes-actie is ontwikkeld voor vijf wijken: Schiedam-Oost, Schiedam-Zuid/West, Centrum, Nieuwland en Noord. Het idee ontstond in het hoofd van Maarten Bel. Hij realiseerde zich dat hij zijn buren nauwelijks kende en bedacht een oplossing. Zelf is hij een verzamelaar - hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden - en zo ontstond zijn plan: je buren sparen op een ludieke manier. Tijdens Ontmoet & Groet vertelt hij uitgebreid over zijn idee, de uitwerking, zijn ervaringen en de tentoonstelling.

Deelnemen

Tickets voor Ontmoet & Groet zijn per mail te reserveren via tickets@stedelijkmuseumschiedam.nl. Deelname kost €2,50 exclusief museumentree. Wie niet van tevoren heeft gereserveerd, kan op 3 juli bij de kassa vragen of er nog plaatsen beschikbaar zijn. Ontmoet & Groet start om 14.00 uur bij de kassa van het museum.

Afbeelding
Verueño: Dineren in een verlicht park omringd door oorstrelende livemuziek Algemeen 14 aug, 12:34
Afbeelding
Plofkraak bij Albert Heijn vestiging in Schiedam Algemeen 14 aug, 06:18
Afbeelding
Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen Algemeen 13 aug, 12:34
Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.