Zomer in het Stedelijk Museum Schiedam

Algemeen
Bezoekers in het Atelier van het Stedelijk Museum Schiedam.
Bezoekers in het Atelier van het Stedelijk Museum Schiedam. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Het Stedelijk museum Schiedam biedt kinderen extra activiteiten aan deze zomer. Behalve het bekijken van kunst, kunnen zij zelf aan de slag gaan, een rondleiding volgen of een kunstenaar het hemd van het lijf vragen. Voor het Jeugdvakantiepaspoort kunnen zij een stempel scoren.

Het Stedelijk Museum is gratis te bezoeken voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Ouders kopen eerst een kaartje voor entree. Voor kinderen die een jeugdvakantiepaspoort hebben; het museum is #95 in Ontdekland. Met het Jeugdvakantiepaspoort kunnen kinderen gratis naar het museum en mogen zij met de Doe-gids op reis in de tentoonstelling Levend Landschap. Opdracht volbracht? Haal dan een felbegeerde stempel bij de kassa voor in het Jeugdvakantiepaspoort. Zie ook www.jeugdvakantiepaspoort.nl. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een Doe-gids. Haal het boekje bij de kassa en ga aan de slag in de tentoonstellingen Levend Landschap & Bit by Bit. Samen met ouders/verzorgers voeren de kinderen aan de hand van de Doe-gids allerlei leerzame opdrachten uit. Deze activiteit is gratis exclusief museumentree.

Doe-blad

Ook is er een Doe-blad (6-12 jaar). Vanaf 16 juli kunnen kinderen het doe-blad bij de kassa ophalen. Duik meteen het souterrain in: daar staat het Panorama Schiedam, een overzicht met 10 belangrijke stadsverhalen uit 2.000 jaar geschiedenis van Schiedam, de stad waar ons museum staat. Ontdek de stadsverhalen in miniatuur. Ga samen met ouders schatzoeken, doe de kijkvragen en maak een eigen tijdlijn. Alle opdrachten gemaakt? Laat het doe-blad bij de kassa zien en ontvang een klein presentje. Deze activiteit is gratis, exclusief museumentree.

Inloop atelier

Elke zondag- en woensdagmiddag in de zomervakantie staan de deuren van het nieuwe Atelier open. Er liggen materialen klaar zodat bezoekers kunnen maken wat zij zelf willen of een uitdaging die het museum heeft verzonnen. Kinderen kunnen zelf creatief aan de slag samen met hun ouders. Aanmelden is niet nodig, zolang er ruimte is, zijn de kinderen welkom. Een aantal woensdagen is het Atelier gesloten (20 juli, 3 en 17 augustus), maar dan is er wel een workshop met Maarten Bel. Elke zondag & woensdag Vrije inloop, van 12.30 tot 16.30 uur. Deelname is gratis, exclusief museumentree.

Vakantiedoeboek

De vakantie is pas echt begonnen als er een vakantiedoeboek in huis is. Zomerse workshop van en met kunstenaar Maarten Bel. Met het hele gezin op het plein aan de slag. Reserveren is niet verplicht, maar dan ben je wel zeker van een plekje: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Vakantieplaatjes; Een zomers doeboek maken. Woensdagmiddag 20 juli, 3 & 17 augustus, 14.00-15.30 uur. Deelname is gratis.

Stadsverhalen in miniatuur

Ga met een gids door de tentoonstelling Panorama Schiedam als je niks van de geschiedenis van Schiedam wilt missen. Een interactieve rondleiding voor kinderen vanaf 6 jaar (jongere broertjes of zusjes mogen ook mee). De rondleiding kan worden afgesloten met een creatieve opdracht. Reserveren is niet verplicht. Om zeker te zijn van een plekje mail naar: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Instaprondleiding families, Stadsverhalen in miniatuur. Zondag 17 juli en 21 augustus, 45 minuten, 14.00 uur. Deelname is gratis, exclusief museumentree.
Met familie en buren naar het Stedelijk Museum Schiedam. Na twee succesvolle avonden is nu Schiedam-Zuid aan de beurt op vrijdag 15 juli. De avond gaat van start bij de Nolet Molen om 18.15 uur. Daar begint de zomercarnaval optocht naar het museum. Slecht ter been? Geef het door aan het museum, dan reserveert het museum een plek in een busje en wordt je opgehaald. Let op: vertrekpunt is: Nolet Molen, Hoofdstraat 14, 3114 GG Schiedam.

Ontmoet & Groet

Kunstenaar Tanja Smeets vertelt meer over haar kunstenaarspraktijk en er is volop gelegenheid om vragen te stellen of met elkaar in gesprek te gaan over haar kunst in het museum. Elke eerste zondag van de maand. Zondag 7 augustus, 60 minuten, 14.00 uur. Deelname is €2,50, excl. museumentree. Aanmelden via: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl.