Een kinderfeest produceerde zoveel kabaal dat bewoners gingen klagen.
Een kinderfeest produceerde zoveel kabaal dat bewoners gingen klagen. (Foto: PR )

‘Vergunning had niet verleend mogen worden’

Algemeen

De bewoners van de Havendijk voelen zich gerustgesteld, nu burgemeester Cor Lamers heeft verklaard dat de vergunning voor een particulier feest naast hun flats niet verleend had mogen worden. Herhaling zal niet voorkomen.

Door Kor Kegel

Vorige week zondag werden de bewoners van de Havendijk en de Maasboulevard opgeschrikt door een gezelschap, dat een kinderverjaardag vierde, maar met zo ongelofelijk veel kabaal dat de bewoners het niet volhielden om met het mooie weer op hun balkon te blijven zitten. Zelfs met de deuren en ramen dicht kon het lawaai niet buiten worden gehouden. Ook recreanten op de Maasboulevard schrokken zich een bult.
De oorverdovende muziek werd door de flats weerkaatst, waardoor het geluid waarschijnlijk harder werd ervaren dan de veroorzakers in de gaten hadden.

Politie

Verschillende flatbewoners belden de politie. Daar was wel begrip, maar er was geen eenheid paraat. Bewoners die ter plekke poolshoogte gingen nemen, kregen van een van de feestvierders te horen dat er voor het kinderfeestje een deel van het grasveld op de Maasboulevard was afgehuurd en dat er een vergunning voor het feest verkregen was.
Een flatbewoner wendde zich de dag daarna tot de afdeling veiligheid van de gemeente. Hij sprak met de medewerkster die de vergunning heeft verleend. Zij was in de overtuiging dat de vergunning terecht was verleend voor een publiek evenement. Maar een publiek evenement is een markt, circus of concert, voor iedereen toegankelijk; dat is een verjaardag niet, want dat is alleen voor genodigden. De bewoner vond het vreemd dat de vergunningverlening niet was aangemeld op de gemeentepagina’s in het Nieuwe Stadsblad. Volgens de ambtenaar was dat ‘vanwege corona’ niet gebeurd.

Onleefbaar

Onbegrijpelijk, vond de bewoner, dus schreef hij er een brief over aan de gemeenteraad. Hij waarschuwde dat het voor bewoners en recreanten onleefbaar wordt, als vaker vergunningen worden verleend voor feestjes in het weekend. Op verzoek van de bewoners had de gemeente al eens een vergunning afgewezen voor een bruiloftsfeest in een muziektent op de Maasboulevard. Hij vroeg de gemeenteraad om aanvragen voor een vergunning tijdig te publiceren, zodat omwonenden bezwaar kunnen maken of tenminste maatregelen kunnen nemen, zoals zorgen dat ze tijdens de herrie niet thuis zijn. “Wij verzoeken u ook de sterkte van het geluid in de voorwaarden voor de vergunning op te nemen.”

Erbovenop

Enkele gemeenteraadsleden roerden zich onmiddellijk. Maar ook de burgemeester zat erbovenop. Vrijdagochtend informeerde Cor Lamers de gemeenteraad. Normaal is een kinderverjaardag geen reden om een vergunning aan te vragen, maar omdat de organisator het had over een springkussen, een tent en een barbecue, leek het de ambtenaar beter dat er toch een vergunningaanvraag zou komen. Of een activiteit publiek is of besloten, speelt dan geen rol.
Burgemeester Lamers: “Bij het behandelen van de aanvraag heeft men zich helaas niet gerealiseerd dat door het college en de burgemeester in het verleden toezeggingen zijn gedaan aan de bewoners van de Havendijk en de Maasboulevard. Toegezegd is dat in principe geen nieuwe evenementen worden toegestaan naast bekende evenementen die al op de evenementenkalender voorkomen. Er blijft wel ruimte voor nieuwe kleinschalige initiatieven zoals markten, als die niet of nauwelijks hinder voor omwonenden opleveren.”
Cor Lamers wijst erop dat de vergunning ambtelijk is verleend. Dat kan, omdat er mandaat voor verleend is. Maar deze vergunning had niet verleend mogen worden, zegt hij. “Naar aanleiding van dit voorval zal de desbetreffende afdeling in de toekomst (nog) scherper zijn in het beoordelen van aanvragen.”

Aangesproken

De burgemeester voegt nog toe dat de aanvrager van de vergunning erop is aangesproken dat het feest op enkele punten afweek van de aanvraag. Er waren meer activiteiten en een dj die op een zeer hoog volume muziek draaide. Overigens spreekt burgemeester Lamers tegen dat de gemeente een deel van de Maasboulevard verhuurd zou hebben. “Mogelijk heeft de aanvrager deze bewoordingen zondag gebruikt, maar van verhuur door de gemeente was geen sprake,” schrijft hij.

Corona

Resteert de vraag waarom de ambtenaar tegen de klagende bewoner zei dat er ‘vanwege corona’ geen melding was gedaan in het Nieuwe Stadsblad. De afdeling communicatie ging het na. Het blijkt zo te zijn dat er na de coronaperiode een hausse aan aanvragen voor grote en kleine evenementen bij de gemeente is binnengekomen. “De afdeling veiligheid moet alle zeilen bijzetten om alles op tijd en correct af te handelen. Corona zelf is dus niet de reden dat er niet tijdig is gecommuniceerd, maar door de daaruit voortvloeiende werkdruk kon de deadline voor het Nieuwe Stadsblad niet worden gehaald,” aldus de communicatieadviseur.

Genieten

De bewoners van de Havendijk en Maasboulevard genieten doorgaans van hun woonomgeving. Afgelopen zondag was het uitermate druk op de Maasboulevard. “En zeer gezellig! Voor iedereen”.

Afbeelding
Verueño: Dineren in een verlicht park omringd door oorstrelende livemuziek Algemeen 14 aug, 12:34
Afbeelding
Plofkraak bij Albert Heijn vestiging in Schiedam Algemeen 14 aug, 06:18
Afbeelding
Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen bij Babbersmolen Algemeen 13 aug, 12:34
Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.