Bouw in de groenste straat van Schiedam

Algemeen
Impressie van hoe het eruit gaat zien.
Impressie van hoe het eruit gaat zien. (Foto: Illustratie: T & D.)

In de groenste straat van Schiedam wordt de bouw van zeven ‘schuurwoningen’ mogelijk. De inschrijving is van start gegaan voor het project dat in maart 2024 gereed moet zijn. Met de bouw wordt in januari 2023 begonnen.

Door Kor Kegel

De Polderweg, een landelijke weg langs de rustieke Polderwetering – je zou het eigenlijk geen straat noemen. Toch riepen de vereniging Groei & Bloei en de gemeente Schiedam de Polderweg zes jaar geleden uit tot groenste straat van Schiedam. Helemaal aan het eind ervan, daar waar de Polderweg uitkomt op de Poldervaart en overgaat in de Broekkade, probeert T & D Projectontwikkeling en Projectmanagement uit Nieuwerkerk aan den IJssel al drie jaar een speels bouwplan van de grond te tillen.
Speels is het zeker. De plattegronden van de zeven woningen verschillen alle van elkaar. Sommige woningen krijgen de entree in de voorgevel, andere in de zijgevel. Er is gekeken naar daken met stro of met hennep. Het dichtst bij de Polderweg komen vier twee-onder-één-kapwoningen tussen de 699.000 en 749.000 euro vrij op naam. De drie vrijstaande woningen variëren in prijs van 849.000 tot 1.135.000 euro en ze liggen wat verder in het weiland. Dat is wel dichter bij het bedrijventerrein Rotterdam-Noordwest, maar de locatie wordt er nog door twee ruime waterpartijen van gescheiden.

Schuurwoningen

“Vrij wonen in de stad, waar kan dat nog?” Het door Arjen Tilro en Leo Duin opgerichte bedrijf T & D geeft op zijn website zelf antwoord. Het perceel voor de zeven schuurwoningen telt vijfduizend vierkanter meter. De woningen zelf variëren van 150 tot 190 vierkante meter. De gemeente Schiedam staat al van meet af aan positief tegenover het bouwplan.

Het college van burgemeester en wethouders ging anderhalf jaar geleden al een anterieure overeenkomst aan voor de Polderweg 260. Er is ook een procedure doorlopen om af te wijken van het bestemmingsplan Polderwetering. Bovendien moest een slimmigheidje worden bedacht om woningbouw mogelijk te maken in een omgeving waardoor de geplande verdubbeling van de Oude Lijn meer spoorweglawaai is te verwachten.

Volgens het beeldkwaliteitsplan voor de Polderweg en omgeving is landschappelijke en ecologische versterking van het gebied belangrijk. Uiteindelijk heeft het college van B & W geoordeeld dat ecologische versterking mogelijk is. Zeven woningen zetten geen zoden aan de dijk, maar Schiedam staat voor een geweldige bouwopgave, gecombineerd met het streven naar vergroening, en dan wordt elke mogelijke locatie aan deze dubbele doelstelling getoetst. T & D realiseert bouwprojecten in een tijd waar vrije bouwlocaties steeds schaarser en duurder worden.