Tijdelijk stadsplein bar.
Tijdelijk stadsplein bar. (Foto: PR Gemeente Schiedam)

Gezocht: activiteiten voor tijdelijk plein naast glasfabriek

Algemeen

Naast de Schiedamse binnenstad ligt Nieuw-Mathenesse, een bedrijventerrein aan het water. In de toekomst is dit een gebied om te wonen, werken en ontspannen. Voor het zover is, verlevendigen de projectontwikkelaars van De Glasfabriek het terrein rondom de voormalige fabriek alvast.

De gemeente Schiedam stelt een naastgelegen plein van ongeveer 1.000 m2 beschikbaar waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. De gemeente daagt inwoners, ondernemers, evenementenorganisatoren en culturele instellingen uit om mee te denken en mee te doen om dit plein te verlevendigen.

Totdat Nieuw-Mathenesse wordt herontwikkeld, is het belangrijk om al invulling te geven aan het gebied. De gemeente wil Schiedammers op een nieuwe manier kennis laten maken met het gebied. Zo krijgen mensen al een gevoel bij dit nieuwe stadsdeel. Onlangs vond er op het Glasfabriekterrein het eerste International Dutch Distillers Festival (IDDF) plaats. Ook was expositie Glashard van het Stedelijk Museum Schiedam in de loodsen te zien. Binnenkort opent er horeca, kunst, cultuur en een groot terras. De gemeente roept Schiedammers op om hun ideeën voor het tijdelijke stadsplein naast de glasfabriek te delen en om activiteiten uit te voeren. Schiedammers kunnen meedenken en meedoen via het online participatieplatform ‘Praat mee’.

Wethouder Antoinette Laan is enthousiast over het initiatief. “Naast de creatieve ondernemers op het Glasfabriekterrein kunnen nu ook inwoners van Schiedam en omstreken zelf de handen uit de mouwen steken om nieuw leven te blazen in Nieuw-Mathenesse. Ik ben nieuwsgierig welke ruimte gezocht wordt en kijk uit naar de nieuwe levendigheid”.

De activiteiten die kunnen plaatsvinden zijn bijvoorbeeld sport- en jeugdactiviteiten, een speciaalmarkt, theater, een drive-in bioscoop, ijskar of (onversterkte) livemuziek, maar er kan ook gedacht worden aan een versiering van het hek of het onderhouden van een plantentuintje. De gemeente kan waar nodig ondersteunen bij het aanvragen van vergunningen en subsidiemogelijkheden. Het plein blijft beschikbaar totdat de gemeente de omgevingsvergunning heeft verleend aan de projectontwikkelaars. De verwachting is dat dit niet voor de zomer van 2023 is.

Meedenken

Meedenken en meedoen kan op het online participatieplatform praatmee.schiedam.nl. Ook is hier meer informatie en de voorwaarden te vinden.

Afbeelding
Deze eigentijdse en eigenwijze nieuwe radiozender beluister je vanaf 3 oktober in de gehele regio Algemeen gisteren
Afbeelding
En nu zoeken naar gevels voor Ferdinand Bordewijk en Annie M.G. Schmidt Algemeen 30 sep, 08:28
Afbeelding
Nazomeren in de Jacobuskerk: starten in de tuin en eindigen in de huiskamer Algemeen 29 sep, 15:15
Afbeelding
Jaap Pegtel kondigt nieuw boek aan Algemeen 29 sep, 15:11
Afbeelding
Hoogstraatwandeling Historische Vereniging Algemeen 29 sep, 13:27
Afbeelding
Assepoester De Musical in Schiedam Algemeen 29 sep, 12:28
Afbeelding
Extra nachtafsluiting A20 richting Hoek van Holland tussen Vlaardingen en Maassluis Algemeen 29 sep, 10:12
Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 29 sep, 10:10
Afbeelding
Juiste gemeentepagina Het Nieuwe Stadsblad Algemeen 29 sep, 10:07
Afbeelding
Toeslag voor energie is verhoogd Algemeen 29 sep, 07:31
Afbeelding
Speciale avond van Alex en Irma Gast video 28 sep, 19:56
Afbeelding
Antwoorden voor Zuid-Hollandse boeren bij online Landbouwloket Algemeen 28 sep, 16:21
Afbeelding
Ontdek het geluk in je eigen wijk in Schiedam Algemeen 28 sep, 15:15
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.