Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Het Schiedam van Kor Kegel: Droogte in Holland Waterland

Algemeen

Vroeger waren de winters wit en de zomers groen. Nu zijn de winters groen en de zomers geel. Met deze omschrijving hoor je de laatste tijd samengevat wat de klimaatverandering doet met de omgeving om ons heen. De zachte winters laten nog veel groene struiken en bomen zien en in de zomer liggen de grasvelden verdord en geel bij. Ik vraag mij af waarom de brandweer niet wordt ingeschakeld om de stadsnatuur te besproeien. De brandweer helpt ook als er een katje in de boom zit en niet meer naar beneden durft.

De waterschappen, in ons geval Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard, zeggen dat de consument nog niet voor een gebrek aan drinkwater hoeft te vrezen, maar dat we verder wel spaarzaam met water moeten omgaan. Verstandig. Ik zeg ook niet dat de brandweer drinkwater zou moeten gebruiken. Ik zeg ook niet dat we duizenden liters slootwater over een weilandje heen moeten storten. Maar gewoon elke avond zorgen dat alles bevochtigd wordt met water uit de Schie en de Poldervaart, dat zou de stadsnatuur al een veel frisser karakter geven. Waarom zou de gemeente geld steken in aanplant van bomen, als ze vervolgens geen water meer krijgen en doodgaan?

Dat vragen de Bomenridders in Schiedam zich ook af. Aan de Horvathweg zijn flink wat bomen er slecht aan toe. Nadat ze er geplant waren, kregen ze drie jaar nazorg. Maar omdat ze niet op een grondwaterlocatie staan, had het water geven langer moeten duren. Stichting De Bomenridders Schiedam heeft daar al vaker op gewezen. De vrijwilligers hebben zelf vijfduizend liter water aan de droge bodem toegevoegd, maar het bleek te weinig – de gemeente deed niets. De stichting concludeert dat er klaarblijkelijk geen controle is op de toestand van jonge beplanting, nota bene wel een gemeentelijke verantwoordelijkheid. De Bomenridders kunnen overigens wel meer voorbeelden in de stad aanwijzen, waar de zorg en nazorg van bomen en ander groen tekortschiet.

Uit eigen ervaring in de Plantage weet bomenridder Huib Sneep dat het probleem van niet op tijd water geven al meer dan tien jaar speelt. De gemeente Schiedam heeft eigenlijk geluk dat de meeste bomen in de stad op een grondwaterlocatie staan, anders sneuvelden nog veel meer bomen kort na aanplant.

Bijna een jaar geleden stelde het gemeentebestuur het uitvoeringsprogramma Buitengewoon Groen vast. Zelfs in de planvorming voor grootscheepse woningbouw in de stad is meegenomen dat er een substantiële toevoeging van openbaar groen moet zijn. De gemeente moet bedenken dat er voor een groene stad ook veel blauw nodig is. Water dus, poëtisch vaak blauw genoemd. ofschoon helder water doorzichtig is en bijna kleurloos. Schiedam is een stad die bij Holland Waterland past. Daar kun je toch niet de stadsnatuur laten verpieteren?

Afbeelding
En nu zoeken naar gevels voor Ferdinand Bordewijk en Annie M.G. Schmidt Algemeen gisteren
Afbeelding
Nazomeren in de Jacobuskerk: starten in de tuin en eindigen in de huiskamer Algemeen 29 sep, 15:15
Afbeelding
Jaap Pegtel kondigt nieuw boek aan Algemeen 29 sep, 15:11
Afbeelding
Hoogstraatwandeling Historische Vereniging Algemeen 29 sep, 13:27
Afbeelding
Assepoester De Musical in Schiedam Algemeen 29 sep, 12:28
Afbeelding
Extra nachtafsluiting A20 richting Hoek van Holland tussen Vlaardingen en Maassluis Algemeen 29 sep, 10:12
Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 29 sep, 10:10
Afbeelding
Juiste gemeentepagina Het Nieuwe Stadsblad Algemeen 29 sep, 10:07
Afbeelding
Toeslag voor energie is verhoogd Algemeen 29 sep, 07:31
Afbeelding
Speciale avond van Alex en Irma Gast video 28 sep, 19:56
Afbeelding
Antwoorden voor Zuid-Hollandse boeren bij online Landbouwloket Algemeen 28 sep, 16:21
Afbeelding
Ontdek het geluk in je eigen wijk in Schiedam Algemeen 28 sep, 15:15
Afbeelding
Leerlingen De Wieken gaan Gi-Ga-Groen ontwerpen in de Kinderboekenweek Algemeen 28 sep, 14:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.