Gevelsteen teruggeplaatst tijdens restauratie van oude kerkje Beth-el

Algemeen
Brooklyn de Vos Burchart onthult de gevelsteen samen met zijn oma Jenny.
Brooklyn de Vos Burchart onthult de gevelsteen samen met zijn oma Jenny. (Foto: Bart Bos)

De eerste steen werd op zondag 30 mei 1875 gelegd door H.L. Fliche en A. Stolk. Dat was ook te lezen op de gevelsteen van Steenstraat 20 in de Gorzen. De geheel vergane steen is gerestaureerd en vrijdag teruggeplaatst, aangevuld met actuele wetenswaardigheden.

Door Kor Kegel

Brooklyn Bram de Vos Burchart verrichtte de onthulling samen met zijn oma Jenny. De naam van Brooklyn prijkt nu ook op de vernieuwde gevelsteen. Hij is de zoon van Rodney, de jongste zoon van eigenaren Jenny en Peet de Vos Burchart. De datum van terugplaatsing, 12 augustus, is de verjaardag van diens oudste zoon Angelo. Vader Peet heeft een tijdje zitten puzzelen hoe hij de terugplaatsing van de gevelsteen zou organiseren.

Buurtfeest

Het was vrijdagmiddag een opgetogen buurtfeest in de Steenstraat. Familie, vrienden en buren kwamen het officiële moment luister bij zetten. De bewoners van de Steenstraat complimenteren Peet de Vos Burchart met het herstel van panden die jaren- en jarenlang stonden te verpauperen. Toch vonden ze dat het beeldbepalende kerkje niet uit het straatbeeld mocht verdwijnen. Peet was dat met ze eens. De 60-jarige ex-steigerbouwer verkreeg het kerkje in 2014 uit de erfenis van zijn moeder en vader, de bekende ondernemer Bram de Vos Burchart.

Op die plek waren in 1875 twee arbeidershuisjes gebouwd. Omdat er in de Gorzen behoefte was aan een hervormde kerk, liet een welgestelde dame ze samenvoegen. Het werd een kerkje met een plat dak, houten vloeren en gotische ramen. Er kwam een gevelsteen in met de naam Beth-El, dat Huis van God betekent. Ruim twintig jaar deed het als gebedshuis dienst. Toen kwam er aan de Nieuwe Maasstraat een houten hulpkerk, die weer later plaats maakte voor een stenen gebouw, de Bethelkerk. Deze had dus een voorloper in de Steenstraat.

Daar kreeg het kerkje in 1921 een andere functie. Het werd een dansschool. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde zich er stoomwasserij De Glans. Toen de wasserij verhuisde naar de Nieuw-Mathenesserstraat, kwam het complex in handen van Bram de Vos Burchart. In de belendende percelen op de hoek van de Dwarsstraat kwam er het isolatie- en plaatwerkbedrijf Vobusol.

De Gorzette

Buurman Bart Bos schreef al een paar keer over de restauratieplannen van Peet de Vos Burchart voor het kwartaalblad van de bewonersvereniging Schiedam-Zuid, de Gorzette. “In de loop der jaren kreeg de ouderdom steeds meer vat op het kerkje en vielen de stukken pleisterwerk letterlijk van de gevel,” schreef Bart Bos, die in Schiedam bekend is als fotograaf.

Peet heeft een broer en een zus, John en Astrid; zij zagen geen heil in de restauratie van het kerkje. Peet en zijn vrouw Jenny gingen de uitdaging aan. Peet heeft de gevel stukje voor stukje in ere hersteld en boven de twee grote deuren komt weer, net als ruim 120 jaar geleden, in steen de naam Beth-El.

Bart Bos: “Dat het geen project van een paar weken zou worden, sprak voor zich. Eerst heeft Peet de twee bijbehorende arbeidershuisjes op de hoek van de Dwarsstraat samengevoegd tot één ruime moderne woning. Dat geeft de entree van de gezellige Steenstraat een veel beter aanzicht. Tussendoor is er hard geklust in het kerkje. Je ziet het er soms niet aan af. De vervanging van het asbesthoudende dak valt niet op. Wel zijn er stalen binten geplaatst om de gevel te verstevigen. De laatste maanden is er veel gerestaureerd aan de buitengevel. Hij is nog niet geverfd en van nieuwe kozijnen voorzien, maar het aanzicht doet nu al voorbijgangers vol bewondering en verbazing stilstaan.”

Kerkwoningen

Architect is Bert Toorman. Hij ontwierp twee mooie kerkwoningen met glas-in-loodramen. De Gorzense aannemer Fred Salm, vriend van Peet de Vos Burchart, werkt er enthousiast aan mee.