Plantage heet kunstenaars welkom: ‘Jullie zullen je hier thuis voelen’

Algemeen
Tussen het rode schilderij van Annette Splinter en de blauwe foto van Martine de Heij hangt een houtsculptuur van Frans Huisman. Meer naar links zien we werken van willem van hest, Tineke Weber, keramiek van Tilly Heyster, half een tekening van Jan Wagner en helemaal links een werk van Karin van As.
Tussen het rode schilderij van Annette Splinter en de blauwe foto van Martine de Heij hangt een houtsculptuur van Frans Huisman. Meer naar links zien we werken van willem van hest, Tineke Weber, keramiek van Tilly Heyster, half een tekening van Jan Wagner en helemaal links een werk van Karin van As. (Foto: Rob van der Ven)

Thuis is voor iedereen anders. Voor de een is het een paar uitgetrapte schoenen in de gang. Voor de ander is het snijbonen malen met moeder in de keuken. Thuis roept associaties op met de eigen slaapkamer, met de achtertuin van vroeger, je favoriete fauteuil voor de tv.

Door Kor Kegel

Veertig van de vijftig deelnemers van Stichting KunstWerkt Schiedam laten hun eigen interpretaties zien. Voor Astrid Meijer is thuis een teddybeer. Marita Beukers maakte een collage van haar klassenfoto uit 1961 voor het Blaauwhuis en maakte een nieuwe collage van hetzelfde gebouw aan de Lange Nieuwstraat; ook dat voelt als thuis komen. Karin de Visser ziet de hele wereld als ons thuis, een thuis waarop we zuinig moeten zijn.

Postkantoor

‘Thuis’ is een opmerkelijke benaming voor de expositie. KunstWerkt is nog maar net een paar maanden gevestigd in het oude postkantoor aan de Lange Nieuwstraat 191, omgedoopt tot Art Centre Schiedam. Het eerste thuis was in Pand Paulus aan de Korte Haven 125. Daarna kon de stichting inwonen bij Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81. En nu beschikt het kunstenaarscollectief over een mooie representatieve ruimte op loopafstand van tram en bus, tegenover het oudste stadspark van Nederland, de Plantage. In principe voor onbepaalde tijd, maar vooralsnog is er een contract met de eigenaar voor twee jaar met een optie tot verlenging met nog drie jaar. Voldoende tijd om hier een thuisbasis voor kunstenaars uit Schiedam en omgeving te creëren.

De expositie ‘Thuis’ wekt de suggestie dat de kunstenaars zich er nu al thuis voelen. Het is dan ook alweer de derde expositie van KunstWerkt op deze locatie. De stichting ging er van start met een opmerkelijke expositie over Polaroidfotografie. Er volgde een interactief experiment met kunstwerken tegen wisselende kleurvlakken, ‘In kleur gevangen’. Zondag werd de expositie ‘Thuis’ geopend met een mooie speech van Huib Sneep, bewoner van de Tuinlaan en actief in de belangen- en bewonersvereniging De Plantage.

Openbare ruimte

Als buurtbewoner heette hij de deelnemers van KunstWerkt welkom in de inspirerende omgeving, waar beeldende kunst al jaren een prominente positie heeft, wat bijvoorbeeld bleek op evenementen zoals de Dag van het Park en de Nacht van het Park. Ook heeft de vereniging zich ingezet voor kunstwerken in de openbare ruimte van de Plantage. En toen de nu 91-jarige kunstenaar herman de vries eind 2014 en begin 2015 zowel in het Stedelijk Museum Schiedam als in De Ketelfactory exposeerde, vormden de beelden in de Plantage een inspirerende verbinding tussen het museum aan de Hoogstraat 112 en De Ketelfactory aan de Hoofdstraat 44.

Huis Sneep zei dat de omwonenden van de Plantage blij zijn met de zinvolle invulling van het oude postkantoor, waar eerst Van Meurs Design zich vestigde en vervolgens Art Centre Schiedam met drie gebruikers, te weten KunstWerkt, Art Gallery Voûte en de vennootschap Tone & Image.(voorheen De Fotowerkplaats). Ze betekenen een interessante verrijking van dit stukje Schiedam, zei Huib Sneep. Tot de aanwezige kunstenaars en kunstliefhebbers sprak hij: “Jullie zullen je hier thuis voelen.”

Hij was met twee gieters naar de expositie gekomen. Hij is boomdeskundige en komt op voor goed onderhoud van de heel verschillende boomsoorten in de Plantage. Je kunt hem beschouwen als de curator van de natuurschatten in het park, als je curator ziet in de oorspronkelijke betekenis van verzorger, behandelaar. Huib Sneep vergeleek het met het verzorgen van een tentoonstelling van kunstschatten, zoals Rob van der Ven heeft gedaan als curator van de expositie ‘Thuis’.

De expositie duurt maar twee weken, tot en met zondag 28 augustus. Aanstaande zondag is er een buurtbrunch.