Bibliotheek roept iedereen op om mee te doen met de Voorleesmarathon ‘Schiedam Leest!’

Algemeen
Kun jij net zo mooi voorlezen als Mensje van Keulen?
Kun jij net zo mooi voorlezen als Mensje van Keulen? (Foto: Jan van der Ploeg)

In de Korenbeurs, tijdens de Week van Lezen en Schrijven, organiseert de Bibliotheek Schiedam op dinsdag 13 september een Voorleesmarathon in het kader van het Jaar van taal & tools. Vanaf 14.00 uur tot 20.00 uur zullen tal van medewerkers, vrijwilligers en prominenten verhalen voordragen tijdens de Voorleesmarathon ‘Schiedam Leest!’.

De non-stop voorleessessie is vooral bedoeld om meer aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en het gebrek aan digitale vaardigheden; problemen waar nog steeds één op de 4 Schiedammers mee te maken heeft. Als je de taal niet goed beheerst en weinig digitale vaardigheden hebt, is het dagelijks leven niet makkelijk. Denk aan de instructies op je medicijndoosje of een afspraak maken met je dokter via een app of website.

Een op de vier Schiedammers kampt met laaggeletterdheid

Of wat dacht je van onbemande tankstations met een betaalpaal? De meeste mensen denken hier niet over na, ze doen het automatisch goed. Maar voor mensen die deze vaardigheden niet hebben, kan het leiden tot belemmering van carrièrekansen en uitsluiting in de samenleving. De Bibliotheek Schiedam vraagt samen met de Gemeente Schiedam daarom extra aandacht voor dit probleem onder de noemer ‘Jaar van taal & tools’.

Favoriete boek

Tijdens de Voorleesmarathon ‘Schiedam Leest!’ krijgt iedere voorlezer een kwartier de tijd om iets voor te lezen uit zijn of haar favoriete roman, gedicht, een kort verhaal, kinderboek of essay. Wat er wordt voorgelezen mag de deelnemer zelf bepalen, zolang het maar geschikt is voor groot én klein. Én je het publiek er een kwartier mee kan vermaken.

Non-stop voorlezen, doe ook mee!

De Voorleesmarathon ‘Schiedam Leest!’ is er voor iedereen. Lijkt het je leuk om ook mee te doen, laat het dan aan de bibliotheek weten: “Vermeld in de mail aan de bibliotheek (info@debibliotheekschiedam.nl) naam en telefoonnummer. Laat weten uit welk boek je wilt voorlezen (en of je die zelf meeneemt of dat wij het boek moeten klaarleggen voor je) en naar welk tijdstip je voorkeur uitgaat.” Zodra alle aanmeldingen binnen zijn, koppelt de bibliotheek een definitief schema terug met de deelnemers.