Het Schiedam van Kor Kegel: Bij een opening hoort een glaasje

Algemeen
Kor Kegel
Kor Kegel

Er werd dus toch alcohol geschonken bij de opening van Jabelle, de nieuwe galerie van Belinda en Jacques Tange aan de Lange Haven 70. De burgemeester was erbij, want hij verrichtte de opening. Cor Lamers heeft er niets op tegen als een galeriehouder bij de opening van een tentoonstelling zijn gasten op een drankje fêteert, want het hoort er eenvoudig bij. Dus al helemaal als er niet een expositie wordt geopend, maar een nieuwe galerie.

Toch hadden Jacques en Belinda voor de zekerheid maar een ontheffing aangevraagd om alcohol te mogen schenken, want in mei ging het in hun oude galerie aan de Schie 50 goed mis.

Er stapten drie buitengewone opsporingsambtenaren binnen. Ze kwamen niet voor de kunst. De nieuwe expositie kon ze niks schelen. Bedrijfscontrole, zeiden ze. De boa’s zagen drie dozen wijn staan. In een bedrijfspand mag je geen alcohol schenken, lieten ze weten.

Het heeft altijd wel gemogen, zeiden de Tanges, die ruime ervaring hebben met ook eerdere galerieën aan de Grote Markt 6 en de Lange Haven 50. De kwestie werd op de spits gedreven en de Tanges kregen een officiële waarschuwing.

Dat zong nogal rond in Schiedam en Wim van Zon kondigde aan bij de opening van Tone & Image in Art Centre Schiedam (naast KunstWerkt) geen druppel drank te schenken, terwijl hij er natuurlijk graag een mooi feestje van had willen maken. En Joke Bakker-Jansen van OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 vond dat galeriehouders niet geïncriminaliseerd moeten worden, alleen omdat ze van een opening nu eenmaal een feestje willen maken met drankjes en hapjes. Het wordt al tientallen jaren toegestaan en eigenlijk zonder dat wie dan ook besefte dat het wel eens om een gedoogbeleid kon gaan. Zelfs bij de gemeente vroeg niemand dat zich af. Wethouders dronken net zo goed een glaasje mee.

Ik ken uit andere steden wel meer voorbeelden, waarbij boa’s pardoes een eind maken aan een al decennia bestaande gewoonte. Ineens willen ze dan hun macht laten gelden. In Schiedam was het optreden van de boa’s wel bizar, wist Schie TV te melden, want toen vorig jaar ter sprake kwam dat Stichting KunstWerkt Schiedam meer inkomsten moest genereren om het gebruik van de nieuwe expositieruimte aan de Lange Nieuwstraat te bekostigen, moet burgemeester Lamers hebben gezegd dat ze dan maar meer bier moeten verkopen.

Het gemeentebestuur vond de situatie vervelend en overwoog om het gedoogbeleid om te zetten in duidelijk beleid, maar enkele galeriehouders hebben er zelf al op ingespeeld door vergunningen aan te vragen. Dus kon zondag bij KunstWerkt ongestraft een wijntje worden geschonken. Bestuursleden Petra van der Ham en Guus Horn hebben allebei een diploma sociale hygiëne; het kon snel worden geregeld.