Jonge kunstenaars fascineren met veranderende expo ‘Het Experiment’

Algemeen
De drie exposanten werken tijdens de tentoonstelling gewoon door op De Kabouter. De hier gemaakte verhalende kunst zal de expositie steeds anders maken.
De drie exposanten werken tijdens de tentoonstelling gewoon door op De Kabouter. De hier gemaakte verhalende kunst zal de expositie steeds anders maken. (Foto: Donatas Tretjakovas)

Zondag is de tentoonstelling geopend, maar wie er geweest is heeft nog niet alles gezien. De drie exposanten in Art Centre Schiedam werken ondertussen gewoon door op het molenschip De Kabouter, dat bij molen De Palmboom ligt in de Noordvestgracht. Steeds brengen ze het nieuw gemaakte werk naar de expositieruimte aan de Lange Nieuwstraat.

Door Kor Kegel

Daarmee ziet Stichting KunstWerkt Schiedam meteen dat jonge kunstenaars heel anders over exposeren denken. Het geeft wel een impuls, dat je als serieuze kunstliefhebber nu eigenlijk een reden hebt om elk weekend naar Art Centre Schiedam te gaan.

Het was een bewuste keuze van KunstWerkt om met de nieuwe start in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat een kans te geven aan recent afgestudeerde kunstenaars van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het staat ze vrij om te vertonen wat ze willen.

Ze zijn geselecteerd voor een ‘artist in residence’ van een maand op De Kabouter. Dat is het atelierschip van Stichting De Schiedamse Molens. Recent maakte de Amsterdamse kunstenares Femmie Duiven daar nog gebruik van op uitnodiging van molendirecteur Hugo Boogaard.

De samenwerking tussen KunstWerkt en De Schiedamse Molens maakt het ditmaal mogelijk dat Sachia Pereira Stolle, Paul Mogwitz en Donatas Tretjakovas er werken. Ze kennen elkaar. Ze werken alle drie vanuit antropomorfisme, dat wil zeggen dat ze aan hun kunstwerken menselijke eigenschappen toedichten. Sachia Pereira Stolle maakt kostuums, Paul Mogwitz maakt sculpturen en Donatas Tretjakovas maakt schilderingen. Maar ze werken ook samen en dan ontstaan ‘verhalen’, bijvoorbeeld over het absurde en banale van het alledaagse. “Menselijk gedrag en menselijke tekortkomingen fascineren ons en komen tot uiting in ons werk,” zegt Sachia. Hun tentoonstelling heet ‘Het Experiment’.

Werkbudget

Gedurende de tentoonstelling en hun verblijf in De Kabouter krijgen ze een werkbudget. Het drietal wordt begeleid door KunstWerkt-deelnemers Eric van Straaten, Rob van der Ven en Esther van Duffelen. “Ik heb aan de academie Sachia les gegeven in fotografie en ik kende zijn verhalende presentaties,” zegt Eric van Straaten. “Hij is de leading artist. Hij mocht twee andere kunstenaars selecteren en dat werden Paul en Donatas.”

Eric van Straaten vindt het een goed besluit van KunstWerkt om net afgestudeerde kunstenaars de expositieruimte aan te bieden, niet alleen omdat het kunstenaarscollectief best verjonging kan gebruiken, maar vooral ook omdat jonge kunstenaars onconventioneel werken – wat misschien altijd wel zo geweest is, maar tijdens het ontstaan van een oeuvre kunnen gewoonten inslijten. “Het gemeenschappelijke in hun werk is het scheppen van een sprookjeswereld. Het zijn verhalenvertellers, daar komt het op neer. ”
Voor hun werk gebruiken Sachia, Paul en Donatas geregeld op straat gevonden materialen. Sachia, geboren in 1991 in Nederland, bouwt installaties als decor voor karikaturen gemaakt van ‘dierenkostuums’. Paul Mogwitz, geboren in 1997 in Duitsland, brengt karakteristieken en ‘het onbewust vertrouwde’ over in een mystificatie. Donatas Tretjakovas, geboren in 1999 in Litouwen, benadert zijn materiaal spontaan en gebruikt een taal van visuele poëzie.

Stichting KunstWerkt heet bezoekers welkom van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres van Art Centre Schiedam is Lange Nieuwstraat 191. ‘Het Experiment’ duurt tot en met zondag 25 september. De grand finale is op de slotdag om 15.30 uur met een performance van Paul en Donatas en een kunstenaarsgesprek onder leiding van kunsthistorica Cilia Batenburg.

KunstWerkt kreeg voor het project steun van De Schiedamse Molens en de J.E. Jurriaanse Stichting.