Keemink met Karlovarsko Europa in

Algemeen
Wessel Keemink werd begin augustus gehuldigd voor zijn 100e interland ("het waren er eigenlijk al 150") en liet zijn ouders daarin meedelen. (Foto: Mischa Keemink)
Wessel Keemink werd begin augustus gehuldigd voor zijn 100e interland ("het waren er eigenlijk al 150") en liet zijn ouders daarin meedelen. (Foto: Mischa Keemink) (Foto: )

Dat Oekraïne de lange mannen van Oranje in de achtste finale de weg naar de wereldtitel afsneed deed pijn. “We speelden verkrampt”, mokte spelverdeler Wessel Keemink voor de camera van volleybal.nl. “Er gingen dingen fout, die niet fout mogen gaan. We hebben van onszelf verloren.” En dat, terwijl de volleyballers zich met groot vertoon van macht door de poule-fase hadden geslagen.

In de maanden ervoor waren er meer tekenen, dat 150-voudig international Keemink en zijn maten het positieve ritme te pakken hadden. Door het door corona-perikelen wegvallen van China werden ze toegevoegd aan de deelnemerslijst van de Nations League. Via toernooien in Brazilië, Filippijnen en Polen, bereikte Nederland de eindronde en de finale, waarin met 3-1 van Europees kampioen Italië werd verloren. Het zette Oranje op de kaart. Dat bleek vervolgens op WK, waar Nederland poule-winnaar werd. ‘Veelal krijg je dan in de achtste finale een relatief zwakkere tegenstander. Toch is het geen één-tweetje, dat je dan ook wint. Misschien speelde de spanning en het verwachtingspatroon een rol. Iedereen was er doodziek van. We waren zo ver. Zoveel WK’s speel je niet in je leven.”

Inmiddels heeft Keemink zich gemeld in het prachtige Karlovy Vary, waar hij bij de Tsjechische landskampioen Karlovarsko speelt en Europa ingaat. Of het gaat lukken om via een soort driemaal-is-scheepsrecht in de Europa-league wel te scoren is de vraag. “We zitten bij de loting in pot 4 en krijgen dus alleen maar sterkere tegenstanders, zoals de landskampioenen uit de toplanden Polen en Italië. Bovendien gaan tegenwoordig alleen nog de poulewinnaars en enkele beste nummers twee door. Het wordt dus een hele klus.” Zoiets dachten de Oranje-mannen vast ook toen ze aan de Nations League begonnen en iedereen en zichzelf verrasten met een finaleplaats.