Het bridgen op 23 historische locaties in Schiedam viel weer in de smaak

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Elke eerste zaterdag van september trekken meer dan 400 mensen naar Schiedam om mee te doen aan de door bridgeclub Schiedam ’59 georganiseerde Historische bridgetocht. Voor dit evenement hebben 23 historische locaties, waaronder drie molens, de Korenbeurs, het Jenevermuseum en het Zakkendragershuisje, hun deuren geopend en was ook dit jaar Schiedam even ‘the place to be’ voor de Nederlandse bridgers.

Om 10:30 uur gaan de deelnemers vanuit de Grote of Sint-Janskerk op pad en komen op plekjes waar zelfs Schiedammers nog nooit binnen zijn geweest. Voor minder validen was een aparte korte route samengesteld en ook mensen die net de cursus hebben afgerond treffen alleen ‘lotgenoten’. Er werd niet alleen gebridged in de Schiedamse toplocaties. Een aantal enthousiaste particulieren hadden hun tot woonhuis omgebouwde branderij of droogzolder ook open gesteld voor dit evenement.

Oude verhalen

Oude verhalen kwamen weer tot leven, terwijl beneden in de Lange Haven de bridgeboot voorbij voer. In elke locatie werden 3 spellen bridge gespeeld, maar niet nadat een vrijwilliger in geuren en kleuren zijn verhaal over de plek waar we te gast zijn heeft verteld. Overal in de stad zag je bridgers lopen, op zoek naar hun locatie voor de volgende 3 spellen. Het was prachtig weer, zodat na 11 speelronden even snel een terrasje werd gepikt om hierna terug te gaan naar de Grote of Sintjanskerk voor de prijsuitreiking. In afwachting van de uitslag vertelde Rob Klaarwater op zijn bekende ludieke manier verhalen over Schiedam, de jeneverindustrie en het leven in tijd dat Schiedam nog Zwart Nazareth werd genoemd.

Winnaars

Nadat de 31 vrijwilligers is het zonnetje waren gezet, werden Jamilla Spangenberg en Dries Olgers uit Rotterdam gehuldigd als de winnaars van de 16e bridgetocht met een ongekend percentage van 79.76%. De prijs: een geheel verzorgd dagje Schiedam en uiteraard een fles jenever. Verrassend tweede werden Ellen Vugts en Richard van Tricht (72,73%) van BC Vlaardingen, ruim voor de sterke Amsterdammers Frank van Wezel en Christa Vermeulen (69,36%), die 3e werden.