Facebookgroep Vermiste Dieren Schiedam bestaat 6 jaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Eind September viert de vrijwilligers groep op Facebook “Vermiste Dieren Schiedam” haar 6-jarig bestaan.

Ingezonden

Deze Facebookgroep heeft de afgelopen 6 jaar vele huisdieren weten te herenigen met hun baasjes. Het gaat vaak om zoekgeraakte katten of weggelopen honden, maar ook andere dieren. Daarnaast zijn er al vele gevonden dieren in veiligheid gebracht, of hebben zij via Dierenopvangcentrum Vlaardingen een nieuw gouden mandje gevonden, omdat een eigenaar zich nooit meer heeft gemeld.

In September 2016 startte Leonie Bouman deze Facebook groep. Inmiddels telt de groep 4600 leden, en zijn er actieve vrijwilligers betrokken. In deze 6 jaar is er veel gebeurd vertelt Leonie.

Verdrietig

“Naast de hele mooie momenten, maken we helaas ook regelmatig hele verdrietige situaties mee als een dier overleden of mishandeld wordt terug gevonden. Dit zijn de momenten dat we weer met onze neus op de feiten worden gedrukt, dat de buitenwereld zo veilig niet meer is voor huisdieren. Ook leven we enorm mee met de baasjes die actief blijven zoeken naar hun vermiste huisdier, al is dat soms heel lastig als een vermist dier na lange tijd nog steeds niet is gevonden. Gelukkig zijn er ook vaak mooie en bijzondere herenigingen, dat we weer beseffen waar we het met zijn allen voor doen.

Chippen

Het chipcheckteam van de groep controleert met regelmaat gevonden dieren gratis op het hebben van een chip. Als de chip ook nog geregistreerd is, kan het beestje weer snel terug naar huis.

Het belang van het chippen van huisdieren wordt benadrukt door Leonie. “Helaas komen we veel dieren tegen, vooral katten, die niet gechipt zijn, of waar de chip niet van is geregistreerd”. Vermiste dieren mét chip kunnen we beduidend vaker weer herenigen met het baasje.”

Verplicht

Goed nieuws voor honden, want het is in Nederland sinds 2013 verplicht om je hond te chippen. Leonie en haar team zijn er een groot voorstander van dat er een chipplicht komt voor alle huisdieren, en zeker voor katten. “Uit ervaring blijkt dat katten zonder chip echt heel lastig te identificeren zijn en dus moeilijker terug te brengen zijn naar het baasje. Dit geldt helemaal voor een teruggevonden kat die niet meer in leven is vanwege bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Die identificatie is vaak echt onmogelijk, en dus blijft het zoekende baasje in het ongewisse wat er met het dier gebeurd is. Ik doe hierbij graag een oproep aan alle katteneigenaren om katten te chippen en te registreren.”

Word ook lid van de facebookgroep en volg de oproepen over de vermiste of gevonden dieren. Hoe word je lid? Heel simpel: Scan met de mobiele telefoon de QR-code.

Afbeelding