Het Schiedam van Kor Kegel: Welkom op de Brandersfeesten!

Algemeen
Kor Kegel.
Kor Kegel.

Stichting Brandersfeesten Schiedam krijgt uit onverdachte hoek steun om het evenement komend weekend tot een succes te maken.

1. Het wordt beter weer, droog. Dat heeft het KNMI slim afgesproken met de weergoden.

2. Rijkswaterstaat sluit de A20 af richting Maassluis, maar de A20 richting Schiedam blijft open. Dat levert meer bezoekers op. En minder vertrekkers.

3. Het Hoogheemraadschap Delfland versoepelt de schutbeperkingen bij de Buitensluis. Door de droge periode waren de waterstanden zo laag geworden, dat als de sluisdeuren open zouden gaan er kans was op instroom van zout water en dus verzilting van de Schie. Maar het heeft gelukkig flink geregend en nu mag de recreatievaart weer naar binnen, wees welkom!

Er komen altijd veel bezoekers van buiten Schiedam naar de Brandersfeesten, ook met pleziervaartuigen. Goed gepland dat het vóór de Brandersfeesten geregend heeft en dat het tijdens de feesten droog blijft. Mooi weer verhoogt de feestvreugde. Ik herinner me een editie van de Brandersfeesten een kleine twintig jaar geleden. Het regende dat het goot en langs de Gondelvaart op de Lange Haven stond het publiek onder honderden paraplu’s om de versierde schepen voorbij te zien varen. Maar als de toeschouwers dicht op elkaar staan en hun paraplu’s zich dus ook dicht bij elkaar bevinden, raak je toch zeiknat. De meesten raakten zo doorweekt dat ze daarna niet de horeca in gingen. Ze gingen naar huis.

Zo heb ik halverwege de jaren tachtig een editie van de Hasseltse Jeneverfeesten meegemaakt, waar het nog niet de helft zo druk was als in de jaren ervoor. Dat kwam door het kille weer. De Hasseltse Jeneverfeesten zijn altijd een paar weken later dan de Brandersfeesten Schiedam en dan is de kans op warm weer al wat minder. Toch heb ik ook stralende feesten in Hasselt meegemaakt. Net als in Schiedam.

Mijn belangstelling voor Hasselt was gewekt door een werkbezoek, dat de Confrérie van de Hasseltse Jenever in 1979 aan Schiedam bracht. Het zou het begin zijn van leuke contacten over en weer. Beide jeneverhoofdsteden hebben een Jenevermuseum en een aantal distilleerderijen. Schiedam heeft meer historische bebouwing die met jenever te maken heeft, Hasselt heeft meer objecten, lectuur en apparaten die vroeger belangrijk waren in de jeneverindustrie. Ik vind dat de twee steden elkaar nog veel meer kunnen inspireren. Tijd voor een stevige vriendschapsband. Officieel.

Maar nu eerst de Schiedamse binnenstad in. Er is een bomvolle programmering, geen handig Nederlands, maar ik bedoel dat er heel veel te doen is. Een nieuwe activiteit is Muziek in de Tuin, in de tuin van de Grote Kerk, bedacht door oudgedienden Kees Janse en John van Oudenaarde. De kerktuin is een fijn stukje binnenstad.