Salim Bayri.
Salim Bayri. (Foto: Stacii Samidin)

Jonge kunstenaars tonen werk in Stedelijk Museum Schiedam

Algemeen

Een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen. Vier jonge, talentvolle kunstenaars zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en tonen vanaf 1 oktober hun werk in Stedelijk Museum Schiedam. 

Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru laten op geheel eigen wijze met hun kunst een kritisch, relevant geluid horen. “Dat past goed bij ons museum. Wij volgen jonge en geëngageerde kunstenaars vanaf de start van hun kunstenaarschap, verrijken de collectie met hun werken en tonen dit in onze exposities”, vertelt directeur Anne de Haij.

De tentoonstelling Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022 is te zien van 1 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023.

Geen woordenboek

De moedertaal van Salim Bayri (Marokko, 1992), het Marokkaanse Darija, kent geen officiële regels of woordenboek, verandert gemakkelijk en wordt beïnvloed door buitenaf, Deze onvoorspelbaarheid is ook terug te vinden in Salims artistieke praktijk. Hij experimenteert met allerhande materialen; van zand, brood, chocolade, kurk en zeep tot en met wezens die hij met de computer creëert.

Plotselinge afwezigheid

Bij Minne Kersten (Nederland, 1993) komen beeldende kunst en literatuur samen doordat ze verhalen en herinneringen op een visuele manier vertelt. Met video’s en grote installaties toont Minne verlaten ruimten waarin de plotselinge afwezigheid van de mens voelbaar is gemaakt. Op een vervreemdende manier komen onderwerpen als verlies, rouw en onheil aan bod.

Kleurrijk

Nieuwe, verrassende verhalen vertellen is iets dat Bruin Parry (Nederland, 1999) graag doet. Ondanks én dankzij zijn beperking weet hij de wereld om hem heen te vertalen in kleurrijke kunstwerken die hij vaak samen met andere kunstenaars maakt. Van bedrukte onderbroeken, collages en fotografie tot choreografieën en muziek. Bruin uit zich in verschillende kunstvormen.

Landschappen

Het werk van Agnes Waruguru (Kenia, 1994) neemt de kijker mee in zachte, subtiel gekleurde landschappen, gemaakt van lagen textiel, papier, bloemen, kralen, klei en bloesemblaadjes. Natuurlijke elementen combineert Agnes met acrylverf en inkt. De bloemen roepen herinneringen op aan Kenia en door materialen als een dekbedovertrek of kleding als canvas te gebruiken, omringt ze zich continu met een gevoel van thuis.

Eigen stem bijzonder

De genomineerden hebben hun hart en ziel gelegd in de werken die iets zeggen over hun leven op dit moment en over de dingen die zij belangrijk vinden. De Haij: “Dat is voor iedereen anders en dat spreekt ook uit deze tentoonstelling. Hoe bijzonder het is dat je in ons land je eigen stem kunt laten horen, beseften we des te meer toen een vijfde genomineerde zich moest terugtrekken. Dit heeft ze gedaan vanwege de voortdurende onderdrukking van kritische stemmen aan het adres van de overheid van Saoedi-Arabië, uit angst voor zichzelf en haar naasten. Natuurlijk betreuren de Volkskrant en het museum dit enorm, maar we steunen haar in dit besluit.”

Over de prijs

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs – sinds 2006 – is een stimuleringsprijs voor jonge kunstenaars tot 36 jaar. Voorgaande edities werden gewonnen door onder anderen Femmy Otten, Guido van der Werve, Evelyn Taocheng Wang, Floris Kaayk en Özgür Kar. De genomineerden van 2022 zijn voorgedragen door Hester Alberdingk Thijm (directeur van de AkzoNobel Art Foundation), Yasmijn Jarram (conservator van KM21), Aukje Dekker (beeldend kunstenaar) en Abdelkader Benali (schrijver).

De prijs wordt toegekend door de Volkskrant. Er wordt samengewerkt met het Stedelijk Museum Schiedam, dat ook de tentoonstelling organiseert en met ondersteuning van de Stichting Stokroos een randprogrammering voor kunstenaars verzorgt. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft de tentoonstelling al verschillende keren georganiseerd en onderhoudt een nauwe band met genomineerden en winnaars. Van voormalig winnaar Femmy Otten zijn bijvoorbeeld meerdere werken aangekocht en in 2023 is een solotentoonstelling van deze kunstenaar te zien. De geldprijzen worden beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland. Deze publieksprijs wordt uitgereikt op een speciale Volkskrant beeldende kunst dag op 8 januari 2023.

Portret Minne Kersten.
Bruin Parry
Fragment portret Agnes Waruguru.
Afbeelding
Terugblik Brandersfeesten 2022: verrassend vertrouwd Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Thomas Baart goed op dreef tijdens nipte nederlaag heren Scyedam Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Natuurcafé Schiedam over de vogeltrek Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Juventus kreeg er een mannentam bij Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Judith heeft al de helft van braintrainer bijeen gelopen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:29
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: Open dag soos Blauwhuis Algemeen 27 sep, 14:33
Afbeelding
Geen energie-pijn op Harga en WA Algemeen 27 sep, 10:34
Afbeelding
‘We hebben nog te weinig getraind’ Algemeen 26 sep, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 26 sep, 12:34
Afbeelding
Treinverkeer stil na aanrijding - Kandelaarweg Schiedam 112-nieuws 26 sep, 12:34
Afbeelding
Nachtwerkzaamheden: Vernieuwen vangrail Algemeen 26 sep, 10:41
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.