Paul Mogwitz is in de atelierruimte van De Kabouter bezig met nieuw werk voor de expositie bij KunstWerkt.
Paul Mogwitz is in de atelierruimte van De Kabouter bezig met nieuw werk voor de expositie bij KunstWerkt. (Foto: Donatas Tretjakovas)

Experimentele expo in verandering

Algemeen

Het gebeurt niet vaak dat je als publiek bij de inrichting van een tentoonstelling kunt zijn. Meestal zie je alleen het resultaat. Bij ‘Het Experiment’ van drie jonge kunstenaars in het jonge Art Centre Schiedam gaat het er anders aan toe.

Door Kor Kegel

Donderdag is er een herinrichting van de tentoonstelling in volle gang. Belangstellenden kunnen bij de transitie aanwezig zijn. Sacha Pereira Stolle, Donatas Tretjakovas en Paul Mogwitz zijn tijdens de op zondag 4 september geopende tentoonstelling ‘Het Experiment’ gewoon door blijven werken aan boord van het molenschip De Kabouter, gelegen in de Noordvestgracht vlakbij molen De Palmboom. Het resultaat van die noeste arbeid verhuizen ze woensdag naar Art Centre Schiedam aan de Lange Nieuwstraat. Donderdag geven ze hun door antropomorfisme geïnspireerde expositie een verrassende wending.

KunstWerkt Schiedam constateert dat het een goede zet is geweest om drie net afgestudeerde kunstenaars van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam een podium te bieden in de een half jaar geleden in gebruik genomen expositieruimte. De belangstelling voor ‘Het Experiment’ is groot tot zeer groot, zegt exposant Sachia Pereira Scholle. Natuurlijk zijn er kunstliefhebbers die de nieuwe accommodatie van KunstWerkt nog niet eerder konden aanschouwen, maar er is merkbaar een nieuw jong publiek uit Rotterdam op ‘Het Experiment’ afgekomen.

Bij de transitie donderdag zal de expositie meer diepte krijgen, zegt hij. “We zien het een beetje zo: Donatas is het geslacht, Paul is het rectum en ik ben de orale zone.”

Het staat ze vrij om te vertonen wat ze willen. Het werken in de atelierruimte van De Kabouter is ze uitstekend bevallen. Stichting De Schiedamse Molens wil het schip geregeld ter beschikking stellen aan beeldend kunstenaars, die er als ‘artist in residence’ een maand kunnen verblijven. Zo zal er geregeld samenwerking zijn tussen de molenstichting en het kunstenaarscollectief.

Op vrijdagmiddag zullen de kunstenaars net als donderdag aanwezig zijn in Art Centre Schiedam en dan volgt het slotweekend van ‘Het Experiment’ met zondagmiddag de grand finale. De kunstenaars geven dan een performance en daarna, om 15.30 uur, gaat kunsthistorica Cilia Batenburg met ze in gesprek.

Stichting KunstWerkt heeft de deuren open staan van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Digitale krant

Partnerbijdrage

Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.