Tentoonstelling Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg

Algemeen
Moeder met kind, marmer, 1975.
Moeder met kind, marmer, 1975. (Foto: PR)

De Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg (1901-1988) was een echte vakman en een harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Het Stedelijk Museum Schiedam wijdt van 1 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023 een tentoonstelling aan zijn beeldhouwkunst.

Van Stuivenberg begon al vroeg met beeldhouwen. Hij is pas twintig jaar oud, ambachtelijk opgeleid als steenhouwer en pottenbakker, als hij aan de Rotterdamse academie begint met een kunstopleiding. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als ‘in de lijnen van het beeld op reis gaan’.

De meeste beelden van Van Stuivenberg zijn echter niet helemaal abstract. In hout en steen hakt hij veelvuldig het thema van moeder met kind, zoals bij het grote beeld uit 1937 dat op de foto te zien is. 

Meer info: www.stedelijkmuseumschiedam.nl.